Jедна књига један народ – Србија великог срца

Поводом недавно поновног заплењивања књига на граничном прелазу, а намењених српској деци у енклавама на Косову и Метохији, покренули смо велику акцију.

Поштовани,

Обраћамо Вам се са молбом да подржите нашу акцију под називом  „Једна књига за један народ“  за  децу у српским енклавама на Косову и Метохији.

Наиме у контакту са основним школама у српским енклавама поводом сарадње у вези са децом која имају развојне тешкоће, инвалидитет, малигну или ретку болест, сазнали смо да им се на граници одузимају књиге и да су деца ускраћена за право да читају и уче. У питању је лепа књижевност, као и уџбеници за основну школу (нарочито Креативни центар за ученике од првог до четвртог разреда). Осим осиромашеног библиотечког фонда који користе и мештани, недостају и приручници за наставнике и стручно особље које ради са децом са инвалидитетом.

Наша Хуманитарна организација ће обезбедити сопственим средствима одређени фонд књига, али Вас молимо да се укључите и Ви. Могуће је да Ваше дете поседује неку од књига са списка који нам је достављен и да је спремно да је поклони.

Ову ситуацију не посматрамо у политичком контексту, али је сматрамо изузетно угрожавајућом по опстанак наше културе, језика и народа и желимо да инклузивним деловањем подсетимо здраворазвојну децу на значај књиге, као и на човекољубље и патриотизам као истинске и традиционалне вредности.

Држава чини оно што може, али је обавеза сваке Хуманитарне организације да се укључи у решавање питања од изузетне важности када су деца угрожена.

Списак књига које смо добили из енклава се налази на фб страници „Србија великог срца“, али напомињемо да је свака књига, чак и она која се не налази на списку, могућност да  мудрошћу и културом бранимо сопствени народ.

Дистрибуцију књига ће вршити „Србија великог срца“ јер границу редовним путем књиге не могу прећи.

Захваљујемо свима за поверење и племенитост. Учешћем у оваквим акцијама оправдавамо посвећеност позиву који смо одабрали као животни пут – да одговорно учимо друге и тако стварамо будућност.

Срдачан поздрав,

Јелена Марковић,

Председница Хуманитарне организације

„Србија великог срца“

контакт телефон: 063 43 77 83

e-mail srbijavelikogsrca@gmail.com

Izvor: Jelena Marković (srbijavelikogsrca@gmail.com)m