Deci sa smetnjama u razvoju izbor škole veliki problem

Svake godine pre prvog septembra roditelji budućih đaka prvaka brinu o izboru svesaka i knjiga, o tome šta će osnovci da obuku, kakvu opremu će nositi u školu. Međutim, roditelji dece sa smetnjama u razvoju imaju potpuno drugu brigu…

 

Novi Sad, Vrbas – Svake godine pre prvog septembra roditelji budućih đaka prvaka brinu o izboru svesaka i knjiga, o tome šta će osnovci da obuku, kakvu opremu će nositi u školu. Međutim, roditelji dece sa smetnjama u razvoju imaju potpuno drugu brigu. Njima izbor škole predstavlja najveći problem, jer se često svodi na jednu ili ni jednu ustanovu u njihovom mestu, što podrazumeva i dodatne probleme oko prevoza deteta.

Škola za osnovno i srednje obrazovanje “Milan Petrović“ u Novom Sadu godinama obrazuje i rehabilituje decu sa smetnjama u razvoju i osobe sa invaliditetom i jedina je škola te vrste u regionu. Problem nedostatka takvih ustanova mogao bi da bude rešen osnivanjem dodatnih odeljenja u školama širom Srbije, objašnjava direktorica Slavica Marković. Ona dodaje da škole ovoga tipa mogu registrovati velike kvote i izdvojena odeljenja u drugim mestima.

Starateljka maloletnog deteta sa smetnjama u razvoju, M.G, o svom iskustvu sa zaposlenima u toj ustanovi:

„Oni se zaista ponašaju prema njima majčinski, očinski…po meni bi možda trebali biti malo strožiji. Inače, što se tiče same škole, odnosno nastavnika, zaista ne bih mogla da kažem ništa loše“, tvrdi ona.

Za razliku od Novog Sada, grad Vrbas još nema školu koja je specijalizovana za decu sa smetnjama, ali se u Osnovnoj školi „Bratstvo jedinstvo“ od 1965. godine neguje rad sa tom decom. U specijalnom odeljenju obezbeđena im je prilagođena nastava, objašnjava direktorica Slavica Šestović Šimun.

„Postoji mogućnost da se svakom učeniku pristupi individualno, da svaki učenik može da napreduje u skladu sa svojim mogućnostima. Obimnost nastavnog programa koji se radi u takozvanim redovnim odeljenjima smanjen je na taj nivo da bude prihvatljiviji učenicima specijalnih odeljenja“, napominje Slavica Šestović Šimun.

Psihološkinja OŠ „Bratstvo jedinstvo“ Biljana Marković kaže da među decom iz specijalnog odeljenja i redovnih odeljenja nema sukoba, jer se od prvog razreda navikavaju jedni na druge.

„Odnos je uglavnom tolerantan, ne kažem da nekad nema nekih nesuglasica, ali se međusobno tolerišu. Imaju često zajedničke aktivnosti, na primer časove likovnog, priredbe i sve aktivnosti na nivou škole“, smatra Markovićeva.

Ona ukazuje na to da su mogućnosti po završetku osnovne škole iste za sve učenike. „Oni imaju ista prava kao i deca iz redovnih odeljenja, mogu da upišu bilo koju srednju školu i osposobljena su za sve poslove isto kao i deca iz redovnih odeljenja“, zaključuje Biljana Marković.

Škola Milan Petrović je radi zapošljavanja svojih učenika, uz podršku Nacionalne službe za zapošljavanje, osnovala i Radni centar koji treba da im pomogne u pronalaženju posla po završetku školovanja.

Izvor: www.rtv.rs

Autor: Danica Udarević, Aleksandra Višnjić