U Bijeljini pokrenuta kampanja „Ponosni na sebe“: Osobe sa invaliditetom traže veća prava

Podrška pravima lica sa invaliditetom, na svim nivoima našeg društva postoji, ali postoje brojne praktične prepreke njihovom ravnopravnom položaju, upozoravaju iz asocijacije „Kolosi“.

Foto: Goran Bobić / RAS Srbija

 

 

Podrška pravima lica sa invaliditetom, na svim nivoima našeg društva postoji, ali postoje brojne praktične prepreke njihovom ravnopravnom položaju, upozoravaju iz asocijacije „Kolosi“.

Iz ove Asocijacije ukazuju i na problem Pravilnika o ortopedskim pomagalima, koji u RS nije usklađen sa UN standardima. Predstavnici udruženja koja okupljaju lica sa invaliditetom očekuju da novi Pravilnik, koji obuhvata veća prava, bude usvojen u što skorije vreme. Kako bi povećali vidljivost ove populacije u društvu pokrenuli su kampanju “Ponosni na sebe”.

Trinaest udruženja koja okupljaju lica sa invaliditetom sa područja bijeljinske regije izradila su predlog novog pravilnika o pravu na medicinska sredstva, ortopedska i druga pomagala o kojem žele da uspostave dijalog sa predstavnicima Fonda zdravstvenog osiguranja RS. Ističu da je usvajanje novog pravilnika sa većim obimom prava i lakšim procedurama, usklađenog sa UN standardima zakonska obaveza.

Sekretar Koalicije organizacija osoba sa invaliditetom grada Bijeljina Milorad Jović napominje da je Ministarstvo zdravlja RS uvažilo njihovu inicijativu i dalo saglasnost, ali da Pravilnik donosi Fond zdravstvenog osiguranja koji je nezavisna institucija.

– Nadamo se da će i oni imati razumevanja za naše zahteve. Mi ne tražimo ništa što nam ne pripada. Do zaključaka koje smo izneli došli smo studioznim istraživanjem. Promene koje tražimo poboljšaće položaj i olakšati život ovoj kategoriji – kaže Jović.

Postoji izvestan napredak u ostvarivanju prava lica sa invaliditetom, ali on ni u kom slučaju nije dovoljan, ocenjuju i u Udruženju žena sa invaliditetom. Predsednica ovog Udruženja Tanja Milinković pojašnjava to na konkretnom primeru.

– Imamo zakon o zapošljavanju koji nudi određene beneficije, ali se on ne primenjuje. Rešava se fizička pristupačnost institucijama, ali ne i informaciona pristupačnost i pristupačnost kada je u pitanju komunikacija – kaže Milinkovićeva.

Kako bi povećali vidljivost lica sa invaliditetom Koalicija “Kolosi” pokrenula je kampanju pod nazivom „Ponosni na sebe“. Podržali su je mnogi građani Bijeljine.

– Ponosna na sve ove ljude koji se birnu ljudima koji imaju poteškoće u svom razvoju i nastoje da im kroz razne projekte olakšaju život. Ja ću pokušati da dam svoj doprinos, kako u školi gde direktno dolazim u kontakt sa decom koja imaju poteškoće u razvoju, tako i u svom košarkaškom klubu “Budućnost” – istakla je i sportiskinja Dragana.

Invalidi čine deset odsto populacije

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije lica sa invaliditetom čine deset odsto populacije, a briga o njima važan je ispit za svako društvo. BiH je potpisinica preporuka UN konvencije o pravima osoba sa invaliditetom, koja obavezuje sve nivoe vlasti.

Objavljeno: 23. 08. 2017.

Izvor: www.blic.rs

Autor: S. R. Mrkonjić