„Šuma hrane“ u somborskoj školi „Vuk Karadžić“

U dvorištu škole posađeno je 50 stabala raznog voća po principu permaulture i regenerativne poljoprivrede

Sombor – U osnovnoj i srednjoj školi „Vuk Karadžić“ u Somboru veruju da se njihova dobra nadanja, vrćaju dobrim delima. Tako je u dvorištu ove škole formirana „Šuma hrane“, odnosno prostor kojim raspolažu nisu samo ozelenili već su i formirali voćnjak koji će ujedno biti na dobrobit i deci koja pohađaju ovu školu, ali i pčelama.

„U voćnjaku smo posadili 50 sadnica voća, začinskog i medonosnog bilja koje je formirano po principu permakulture i regenerativne poljoprivrede. Tu su desetine sadnica šljiva, višanja, breskvi, zove, lavande, ruzmarina, katalpe, ogrozda, aronije koje će u sinergiji pomagati jedna drugu i održavati ovaj ekosistem. Kroz boravak u ovom voćnjaku naši učenici i korisnici Dnevnog boravka moći će kvalitetno da provedu vreme, ovde će imati prostor za igru, učenje, opuštanje“, navela je Radmila Jokić, nastavnica i ekološki koordinator u školi.

Ova akcija provedena je u Saradnji sa Svetskom organizacijom za prirodu (WWF) i kolektivom kompanije „GDi Solution“, čiji volonteri su i sami pomogli u sadnji „Šume hrane“.

„Kroz holistički pristup i svest o tome da smo deo šireg ekosistema želimo da postavimo temelje izgradnje skladne, održive i pravedne budućnosti, i da pokažemo da ovakav pristup radu, uz vraćanje viškova nazad prirodi omogućava paralelno vođenje brige o ljudima i planeti“, naveo je Goran Vreljanski iz Svetske organizacije za prirodu.

Iz škole ističu da je osim voćnjaka, nabavkom i donacijom semena, materijala i alata potrebnog za rad u voćnaku, bašti i stakleniku, značajno unapređen rad škole, posebno u delu za praksu srednjoškolaca i aktivnosti na polju zaštite životne sredine.

Škola „Vuk Karadžić“ školuje i brine o deci sa smetnjama u razvoju, osnovana je 1974. godine i tokom vremena proširivala je svoju delatnost. Od prošle godine dobila je i zvanični status resurnog centra, kao jedina škola sa odgovarajućim stručnim resursima za rad sa decom, učenicima i odraslim korisnicima sa smetnjama u razvoju i invaliditetom na teritoriji Zapadnobačkog okruga.

Objavljeno: 12. 12. 2023.

Izvor: POLITIKA – Srbija

Autor: A. I.