Humanitarni gala koncert

Sredstva su namenjena kupovini očnog komunikatora za šestogodišnju Iskru Stajić iz Bujanovaca, koja boluje od spastične cerebralne paralize…

Petra, Kristina, Nemanja i Aleksandar nastupaju za Iskru (Foto Fondacija „Anđela”)

Bez dvoumljenja su zaposleni u Narodnom muzeju Srbije prihvatili da svoj prostor ustupe za organizovanje humanitarnog koncerta koji će biti održan 14. novembra. Predlog je potekao od Ozrena Price, osnivača i upravitelja Fondacija „Anđela“ sa ciljem da se prikupe sredstva za nabavku očnog komunikatora za šestogodišnju Iskru Stajić iz Bujanovaca, koja boluje od spastične cerebralne paralize.

-Izvođači, i sami osobe sa invaliditetom, a istovremeno izuzetno nadareni i priznati umetnici – Nemanja Crnatović, slepi lirski tenor, Petra Spasojević, slepa pijaniskinja, Kritina Jevtović, pijaniskinja distrofičar i Aleksandar Kerleta, bariton autista, svojim primerom pokazuju da upornost i volja uz podršku zajednice čine čuda – kaže Prica. -To ih je motivisalo da se odazovu pozivu Fondacije „Anđela“, koja, prvi put u našoj zemlji, organizuje ovakav koncert. Inače, Fondacija je osnovana 2022. godine, sa ciljem da pruži podršku osobama sa invaliditetom i njihovim porodicama. Ta podrška se, zapravo, ogleda u tome da omogući adekvatnije korišćenje stambenog prostora u kom boravi osoba kojoj su neophodna invalidska kolica.

Jeste Fondacija osnovana sa jednim ciljem, adaptacija prostora i njegovo prilagođavanje osobama sa posebnim potrebama, ali njeni članovi organizuju i druge aktivnosti. Tako je i ova jedna od njihovih aktivnosti i do sada su nabavljena četiri takva komunikatora za decu širom Srbije.

-Verujem da ćemo, kao i mnogo puta ranije, da pokažemo koliko smo humani – kaže Prica. – Inače na programu će biti dela Baha, Betovena, Vivaldija, Mocarta, Šumana i drugih. Koncet ima i neke specifičnosti, odnosno u nekoliko stvari se razlikuje od sličnih. Samo želim da naglasim da će ovi izvođači nastupiti prvi put zajedno, iako su do sada imali brojne nastupe. Sada će dobiti i honorar, što do sada nije bila praksa.

Zatim, dodaje Prica, sredstva koja budu donirana biće podeljena u dva iznosa. Jedan ide za projekat Fondacije, a o drugom će odlučiti učesnici konsenzusom. I da bi se znalo, kako Prica kaže, gde ide saki dinar od donacija, sve će da bude dokumentovano i dostupno svima na uvid. O. R.

Objavljeno: 31. 10. 2023.

Izvor: ILUSTROVANA POLITIKA – Kultura

Autor: O. R.

Humanitarni koncert za nabavku uređaja koji pogled pretvara u reč – www.magazin.politika.rs