Uskoro 14. Beogradski internacionalni filmski festival osoba sa invaliditetom – Bosifest 2023

Četrnaesto izdanje Beogradskog internacionalnog festivala dokumentarnog filma o osobama sa invaliditetom – Bosifest održaće se, u organizaciji Hendi centra Koloseum, u Jugoslovenskoj kinoteci od 16. do 18. oktobra pod sloganom „ISPOD POVRŠINE!“

Bosifest 2023: Ispod površine

Četrnaesto izdanje Beogradskog internacionalnog festivala dokumentarnog filma o osobama sa invaliditetom – Bosifest održaće se, u organizaciji Hendi centra Koloseum, u Jugoslovenskoj kinoteci od 16. do 18. oktobra pod sloganom „ISPOD POVRŠINE!“

Na festivalu ce se prikazati dokumentarni filmovi na temu života i rada osoba sa invaliditetom sa ciljem da komuniciraju sa publikom, kako bismo podstakli promene u komunikaciji, prihvatanju različitosti i rušenju postojećih predrasuda. Festival su podržali Minitarstvo za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja – sektor za zaštitu osoba sa invaliditetom, Ministarstvo kulture i informisanja, Sekretarijat za kulturu Grada Beograda, Filmski Centar Srbije i Izraelska ambasada u Beogradu. Na žalost, iako je Festival po organizaciji i kvalitetu dokumentarnih filmova ravan drugim Festivalima, zbog neznanja ili nezainteresovanosti nemamo odgovarajuću podršku“.

Festival uživa značajan ugled u svetu zahvaljujući autorima koji su bili gosti na proteklim festivalima koji su promovisali BOSIFEST u svojim zemljama. Ove godine prijavljeno je čak 150 filmova iz različitih zemalja Evrope, Amerike, zatim Australije, Rusije… Miroljub Stojanović je selektor BOSIFEST-a već treći put i to sa razlogom, jer pored toga što ima osećaj za dirljive priče u izboru filmova ne odstupa od kvaliteta režije, scenarija i vizuelnog doživljaja“.

Publika će ove godine po izboru selektora Miroljuba Stojanovića moći da vidi 8 dokumentarnih filmova.

Između ostalih, izdvajamo odličan nagrađivani brazilski film “Umetnik i moć misli” (Elder Fraga), koji će premijerno biti u Srbiji prikazan upravo na Bosifestu. Umetnik i moć misli, odražava odnos između ravnoteže i neravnoteže u parcijalnosti pokreta plesača Markosa Abranšesa. Pronađite u plesu ravnotežu tela i lepote duše. Publiku očekuje i izuzetno ostvarenje „Atomi“ (Island, režija: Logi Hilmarsson), Brandur,kvadroplegičar, slikar ustima sa Islanda, zajedno sa svojom devojkom i mnogo asistenata, leti u Nepal na alternativnu fizikalnu terapiju. Tamo mu je rečeno da će ponovo prohodati za godinu dana. Vežbe i ezoterične tehnike koje koristi njegov iscelitelj Rahul pokazuju veliki potencijal, ali Brandur treba da se suoči sa svojim najvećim izazovom promenom načina na koji razmišlja..

Ruski film Glasna pesma tišine autorke Sarycheva Anastasije. Film govori o glumici pozorišta „Nedoslov“ Dariji Katidi – detetu sa invaliditetom sa urođenom apsolutnom gluvoćom. Rođena u Omsku, u porodici gluvih roditelja, uspela je da prevaziđe sve zabrane i prepreke i postane vodeća glumica prestoničkog pozorišta.

Izraelski film “Nisam” u režiji Tomera Heymanna govori o usvojenom tinejdžeru sa aspergerovim sindromom koji odlučuje da krene na putovanje u zemlju u kojoj je rođen, pokušavajući da pronađe svoju biološku porodicu i uhvati kadar koji će mu pomoći da definiše svoj identitet.

Žiri ovogodišnjeg Bosifesta su reditelj Marko Cvejić, i rediteljka Tea Lukač. Žiri će dodeliti nagrade: Gran Prix za najbolji film, nagradu za najbolju režiju, nagradu za najbolji scenario, kao i specijalna priznanja.

Pored prikazivanja filmova, BOSIFEST nudi i prateće programe u vidu radionica, panel diskusija i okruglih stolova,izložbi,performansa…

Uskoro možete očekivati više informacija o programu Festivala!

Misija Bosifesta je da ukaže na stvaralački rad i mogućnosti učesnika na javnoj kulturnoj sceni i širenje poruke da bi osobe sa invaliditetom trebalo da imaju ista prava i obaveze kao i drugi građani. Na taj način, ovaj festival daje snažan podsticaj donošenju mera za ravnopravno učešće i integrisanje osoba sa invaliditetom u društvo.

Više informacija o Bosifestu možete pronaći na zvaničnom sajtu –www.bosifest.rs

Objavljeno: 2. 10. 2023.

Izvor: www.blic.rs

Uskoro 14. Beogradski internacionalni filmski festival osoba sa invaliditetom – Bosifest 2023 – www.blic.rs

Bosifest 2023: Ispod površine – www.danubeogradu.rs