Dan belog štapa – pesmom protiv izazova

Međunarodni dan slepih i slabovidih „Dan belog štapa” obeležava se svake godine 15. oktobra…

Nastup benda Škole za učenike oštećenog vida „Veljko Ramadanović” iz Zemuna (Foto: M. Olijić)

Međunarodni dan slepih i slabovidih „Dan belog štapa” obeležava se svake godine 15. oktobra. Tim povodom članovi Saveza slepih Srbije upriličili su 16. oktobra bogat program u Domu omladine gde je sala „Amerikana” bila prepuna i tražilo se mesto više.

Manifestacija je otvorena himnom „Bože pravde” u solo izvedbi Nemanje Crnatovića, studenta master studija muzičke pedagogije na Muzičkoj akademiji, dobitnika brojnih međunarodnih i domaćih priznanja i nagrada iz oblasti solo pevanja.

Predstavnicima ministarstava, državnih institucija, udruženja i sugrađanima, Predrag Miki Manojlović, doajen srpskog glumišta, osnivač „Radionice integracije” i veliki prijatelj slepih i slabovidih osoba, pročitao je „Proglas Saveza slepih Srbije” i ukazao na prava i potrebe osoba sa invaliditetom, ali i na važnost inkluzije. Time je upućen apel svim državnim institucijama da se građanima oštećenog vida u potpunosti omogući ostvarivanje svih prava koje im po osnovu invaliditeta pripadaju – kompenzaciono i uvećanje dodatka za pomoć i negu drugog lica koje mora da bude usklađeno sa realnim troškovima života.

U svečanom programu nastupio je veliki broj mladih, izuzetno talentovanih umetnika. Jedan od njih je i Uroš Martinović, profesor Muzičke škole „Petar Konjević”, dobitnik brojnih priznanja i nagrada. Za ovu priliku Ana Jovčić, apsolvent Filološkog fakulteta, na Brajevom pismu pročitala je autorske pesme: „Mesto za beg” i „Kad jednom pođem u Beograd”, koju posebno voli da čita na ovakvim događajima.

– Pesma je nastala na osnovu iskustava jedne poznanice koja veoma liče iskustvima dugih osoba sa invaliditetom koje su imale manje prilika, ali i manje podrške sredine i svoje porodice – rekla je Ana Jovičić, danas poverenik Saveza slepih Srbije za mlade, igra u inkluzivnoj predstavi „Blago je u nama”, piše poeziju i tekstove i bori se za prava osoba sa invaliditetom.

Među izvođačima bili su Nikolina Milojević, student završne godine Muzičke akademije, Dragan Popović Kuruzlija, dvojničar, drvodelja, pesnik, recitator, kalemar, član Udruženja književnika Srbije, Lazar Matić, učenik prve godine i pobednik takmičenja u recitovanju Saveza slepih i slabovidih, zatim Vuk Milanović, sedmak koji je na ruskom jeziku odrecitovao Jesenjinove pesme i mnogi drugi.

Vrhunac zabave obezbedio je bend Škole za učenike oštećenog vida „Veljko Ramadanović” iz Zemuna, koji je odsvirao nekoliko pesama domaćih i stranih izvođača. Ova obrazovna ustanova duže od jednog veka posvećuje pažnju đacima, učeći ih osnovnim životnim lekcijama kako bi mogli da idu samostalno kroz život.

Milan Stošić, predsednik Regionalne asocijacije slepih Balkana i predsednik Saveza slepih Srbije, rekao je da su za svečanost odabrali predstavnike ove populacije, jer smatraju da je to jedan od najboljih oblika afirmacije, kreativnih mogućnosti slepih i najbolji vid integracije u širu društvenu sredinu i da će to činiti i ubuduće.

Objavljeno: 17. 10. 2023.

Izvor: www.politika.rs

Autor: M. O.

Međunarodni dan slepih i slabovidih

Centralna manifestacija povodom obeležavanja Međunarodnog dana slepih i slabovidih održaće se 16. oktobra u Domu omladine u 12 časova. Svake godine ovaj dan se obeležava u znak sećanja na 15. oktobar 1964, kada je rezolucija o Danu belog štapa usvojena u američkom Kongresu. Generalna skupština Ujedinjenih nacija takođe je 1992. godine zvanično uvažila ovaj dan.

Kako bi se promovisala ideja o slobodnom kretanju i samostalnosti, kao i integraciji osoba sa invaliditetom u celokupno društvo, Savez slepih Srbije se pridružio akcijama koje se ovim povodom organizuju širom sveta.

Na manifestaciji u Domu omladine prisutnima bi trebalo da se obrati veliki prijatelj slepih i slabovidih osoba glumac Predrag Miki Manojlović, osnivač „Radionice integracije”.

Svetski dan belog štapa je prilika da se skrene pažnja na društveni položaj slepih građana, na njihove potrebe i probleme, mogućnosti i dostignuća. Još se u velikom broju mesta korisnici belog štapa susreću sa problemom neprilagođenog okruženja, što uključuje ne samo pristup javnim objektima već i pristupačnu saobraćajnu infrastrukturu i nedostupne trotoare.

Savez slepih Srbije je osnovan 14. jula 1946. godine kao rezultat težnje slepih da rade na ostvarivanju svojih prava i elementarnih potreba. Danas broji 12.000 članova, od kojih je 9.000 slepih i 3.000 slabovidih.

Objavljeno: 16. 10. 2023.

Izvor: www.politika.rs

Autor: M. O.