„Sonore“ za decu

U ŠOSO „RADIVOJ POPOVIĆ“

Koncert je održan u okviru projekta „Muzika budi radost u svima nama“ čija je misija unošenje radosti u život osoba sa invaliditetom i podizanje njihovog kvalieta

Koncert kamernog orkestra „Sonore“ pod dirigentsskom palicom Nine Rakić, a u organizaciji Ustanove za negovanje kulture „Srem“ održan je protekle nedelje u Školi za osnovno i srednje obrazovanje „Radivoj Popović“.

Vizija projekta „Muzika budi radost u svima nama“ u okviru kojeg je održan ovaj muzički događaj, jeste da klasična muzika koja ima i terapeutska svojstva bude dostupna i osetljivim društvenim grupama čime bi se unapredio proces inkluzije u svakodnevnom životu.

-Podržavamo amatere i ovako talentovane ljudi kao što je kamerni orkestar „Sonore“ i dirigentkinja Nina Rakić. Klasična muzika treba da bude dostupna svima, bez obzira na socijalni status ili fizički invaliditet – rekla je Miroslava Ilijić, direktorka Ustanove za negovanje kulture „Srem“.

Kamerni orkestar „Sonore“ sastavljen je od 27 studenata osnovnih, master i doktorskih studija Fakulteta muzičih umetnosti u Beogradu i Akademije umetnosti u Novom Sadu.

-Polazeći od potrebe svakog čoveka za muzikom i njenim pozitivnim efektom koji ima na slušaoce. izveli smo koncert klasične muzike u obrazovnoj ustanovi za decu sa smetnjama u razvoju. Time je klasična mizika dostupna osobama sa invaliditetom kako bi postala deo njihovog života, a cilj je da se društvo inkluzivno razvija i kroz kulturu. Nastupali smo i u Malom pozorištu „Duško Radović“ povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom i tada smo bili podržani od strane sektora Ministarstva za rad, zapošljavanja, boračka i socijalna pitanja, Sektor za brigu osoba sa invaliditetom – rekla je Nina Rakić, osnivač orkestra i diplomirani dirigent, sada master student na Fakultetu muzičke umetnosti.

Učesnici su bili u prilici da čuju kompoziciju „Per Gint“, obe svite u aranžmanu za gudački ansambl.

Objavljeno: 11. 10. 2023.

Izvor: SREMSKE NOVINE – Bez naslova

Autor: St. B.

Foto: S. Nikšić