МОНАХИЊЕ ЖИВЕ ЗА ЖИВОТЕ НЕМОЋНИХ: Подршка Манастиру Свете Петке код Параћина

ИЗ Бачке ће у недељу бити одвезени пакети помоћи Дому за особе ометене у развоју…

фото Мултиарт

ИЗ Бачке ће у недељу бити одвезени пакети помоћи Дому за особе ометене у развоју при женском Манастиру Свете Петке у Извору код Параћина.

За 92 штићенице, трајно смештене у манастирском дому, намирнице и робу су својим акцијама прикупила хуманитарна удружења „Мултиарт“ из Врбаса, „Анђели севера“ из Бачке Тополе, „Маслачак“ из Сомбора и „Мали принц“ из Апатина.

– Ово је наша пета подршка и посета манастиру и његовом дому, који су понос нашег друштва и наше државе и цркве. Монахиње су пример пожртвовања и љубави за штићенице с тешким и најтежим облицима интелектуалног и телесног инвалидитета, које су у многим случајевима заборавили и њихови најрођенији – напомиње председник УО „Мултиарта“ Борис Бијеловић.

Блиска веза врбаског удружења и Манастира Свете Петке Изворске успостављена је 2018. године, кад су у акцији нашег листа „Најплеменитији подвиг године“ монахиње добиле Златну, а „Возачи великог срца“ у оквиру „Мултиарта“ Сребрну плакету.

Са „Возачима великог срца“ и представницима „Мултиарта“ и „Анђела севера“, у манастир ће отпутовати и две жене из Геронтолошког центра у Врбасу, које су и чланице „Мултиарта“.

– Наше геронтодомаћице договориће се с монахињама о испомоћи коју желе да пруже током лета као неговатељице у манастирском дому – казао је Бијеловић.

„Мултиарт“ је најновију добротворну акцију покренуо након апела сестринства да се Манастиру Свете Петке не одузимају парцеле на којима је манастирско извориште пијаће воде. Игуманија Марија је замолила и да се вода са манастирског имања „сачува од фабрицирања или продавања страним фирмама или појединцима“.

– Желели смо да ову мучну причу окренемо на добро, и на крају је испало добро. Постигнут је споразум између Епархије браничевске и Општине Параћин да се земља у власништву манастира не одузима и да се на њој не гради фабрика воде – рекао је Бијеловић.


МАЈСТОРИ

У АКЦИЈУ за помоћ Манастиру Свете Петке Изворске и овог пута су се укључили Милорад Јурковић, чувени Столар Миле из Раковца код Новог Сада и његов син Стефан, који су за штићенице обезбедили пелене и прашкове за веш. Још један врсни мајстор, Бранимир Динић из Ниша, за манастирски дом је сашио постељине.


Oбјављено: 2. 6. 2023.

Извор: www.novosti.rs

Аутор: З. Рајић