„Cvet koji život znači“ za obolele od raka dojke

SAVETVALIŠTE ZA ŽENE OBOLELE OD RAKA DOJKE „JEFIMIJA“

Foto: Jefimija

Ulična akcija prodaje cveća „Cvet koji koji život znači“ održana je po 21. put radi prikupljanja sredstava za fond Savetovališta za žene sa invaliditetom obolele od raka dojke „Jefimija“. Ovu manifestaciju podržali su Grad Užice, JKP „Bioktoš“, Ministarstvo zdravlja, Zdravstveni centar Užice i donatori.

Rak dojke je najčešći zloćudni tumor kod žena u Srbiji i prema podacima Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“, 2020. godine registrovano je 4.368 novoobolelih i 1.782 umrlih žena. Po smrtnosti od raka dojke Srbija i Crna Gora se nalaze na prvom mestu u Evropi.

Savetovalište „Jefimija“ postoji od 2000. godine i prema zvaničnim podacima iz 2020. godine u Zlatiborskom okrugu bila je za skoro 10 odsto manja u odnosu na 45,5 koliko iznosi prosek za celu Srbiju.

Sve je to rezultat zajedničkih napora kojima je doprinela i ova ulična akcija. Ona ima za cilj da nas opomene da treba da učinimo sve da bismo ostali zdravi, što podrazumeva zdrave stilove života i redovne preventivne kontrole, pogotovu u rizičnim godinama, navode iz „Jefimije“.

-Rano otkrivanje ove bolesti, daje velike šanse za izlečenje. „Jefimija“ sa stručnim timom pomaže u tome svim ženama. Vidite da su te žene dobre, vesele, pune života i radosti. Nama je to cilj i to „Jefimija“ kao udruženje pruža ženama. Prvo, nadu da mogu da se izleče od ove bolesti, a drugo da promene ono što su loše radile i zbog čega su se razbolele-, rekla je dr Maja Gulan, hirurg onkolog Opšte bolnice Užice.

Grad Užice već godinama podržava ovu i sve ostale akcije i aktivnosti „Jefimije“, čije postojanje i delovanje na području grada i Zlatiborskog okruga ima nemerljiv doprinos u prevenciji ali i u podršci ženama u procesu lečenja.

Tekst: Grad Užice / D. Cvijović

Objavljeno: 19. 5. 2023.

Izvor: VESTI, Užice – Van rubrike

Autor: Redakcija