У МУЗЕЈУ ВОЈВОДИНЕ  Закопано благо из прошлости

Радови су настали у оквиру циклуса радионица „Закопано благо из прошлости”…

Фото: Дневник/ В. Фифа

Тематска изложба корисника Дневног боравка ШОСО „Милан Петровић” са домом ученика Нови Сад отворена је 26. маја у Музеју Војводине.

Радови су настали у оквиру циклуса радионица „Закопано благо из прошлости”, на којима су се полазници упознали са начином живота наших предака. Учили су о њиховом одевању, исхрани, домовима, пољопривреди, алатима које су користили, накиту и традицији. Музејска педагошкиња Музеја Војводине Ивана Степанов наводи да су радионице трајале од октобра 2022. до априла 2023. године, укључиле су велики број полазника и састојале су се из теоријског, а потом и практичног дела.

– Прва етапа се одвијала у археолошком делу изложбе Музеја Војводине, где су се полазници упознали са важном институцијом свог града, историјом и културним наслеђем наших простора – рекла је Ивана Степанов. – Практични део, који је био резултат образовног програма испољеног путем уметности, одвијао се у боравку школе и радном центру. Том приликом они су на креативан начин изразили усвојено знање и произвели мала уметничка дела, која су данас изложена и којима се они представљају публици.

Она додаје и да су полазници били инспирисани старим епохама, историјом и веровањима, а понајвише фигуринама и посудама, које су на крају и сами направили. Стога се изложба највећим делом састојала од предмета начињених од глине, који су израђивани по угледу на историјске. Поред тога, правили су и своје верзије накита и ношње сличне онима које су жене раније одевале. За израду дела користили су и пруће за прављење корпица, а производили су и свеће у воскарској радионици, онако како су то радили људи у прошлости, када није било струје.

Руководилац Радног центра ШОСО „Милан Петровић” Јован Марковић говори да су полазници завршном изложбом радова одлучили да се представе публици, а уз то су припремили и квиз којим су показали знање стечено у оквиру радионица и посета музеју.

– Пре самог квиза, представили смо и неколико филмова које смо заједно направили, а односе се, наравно, на радионице и историју – рекао је Марковић. – Данас су представљени текстилни производи и грнчарија, а на томе смо радили током читаве школске године, те овом изложбом полазници заокружују свеукупно знање које су усвојили о историји. 

М. Благојевић

Објављено: 27. 5. 2023.

Извор: www.dnevnik.rs

Аутор: М. Благојевић