Mural za slepe i slabovide

Deveti model murala za slepe i slabovide osobe, urađen u okviru projekta „Umetnost u prolazu“ postavljen je u novobeogradskom Bloku 45. Autor je Miša Jens…

Foto: Aleksandar Đorđević

Deveti model murala za slepe i slabovide osobe, urađen u okviru projekta „Umetnost u prolazu“ postavljen je u novobeogradskom Bloku 45. Autor je Miša Jens i grafit predstavlja potpis njegovog umetničkog imena Jens. On je jedan od ključnih pokretača u staranju grafiti-pokreta u Beogradu.

U poslednjih godinu dana modeli su postavljeni i na Vračaru, u „Dorćol placu“, Cetinjskoj i na ćošku Višnjićeve i Gospodar Jovanove uliice.

Korišćenje 3D tehnologije je novi pristup u prikazivanju ulične umetnosti i grafita, Na taj način omogućava se slepim i slabovidim osobama da dodirom upoznaju umtnička dela koja se nalaze na ulicama prestonice. Uz radove stoje i opisi na Brajevom pismu.

Projekat se sprovodi uz podršku Ministarstva kulture i u saradnji sa Gradskom organizacijom slepih Beograda, koji okuplja oko 2.000 članova iz svih beogradskih opština, a u Srbiji ima oko 12.000 slepih i slabovidih.

Planirano je da se u februaru „Umetnost u prolazu“ predstavi u prostoru Ujedinjenih nacija u Beču, na godišnjoj „Zero projekat“ konferenciji. A. K.

Objavljeno: 17. 11. 2022.

Izvor: POLITIKA – Beogradska hronika

Autor: A. K.

Postavljen deveti model murala za slepe i slabovide osobe u Beogradu – www.danas.rs