Selaković u Rumi povodom Nedelje žena sa invaliditetom

Povodom obeležavanja Nedelje žena sa invaliditetom…

(Фото Танјуг)

Povodom obeležavanja Nedelje žena sa invaliditetom, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, zajedno sa svojim saradnicima, boravio je 19. novembra u Opštini Ruma i posetio Sportski centar gde je uz podršku resosrnog ministarstva postavljena električna platforma i fiksna čelična rampa, čime je omogućen pristup osobama sa invaliditetom, koje su se 30 godina suočavale sa ovim problemom.

Tom prilikom Selaković je istakao da su obezbeđivanjem nesmetanog pristupa Sportskoj hali u Rumi stvoreni uslovi za učešće svih građana u sportskim dešavanjima, kao i preduslovi da se osobe sa invaliditetom bave sportom, posebno žene koje su dokazale da ne postoje prepreke koje ne mogu da prevaziđu, saopšteno je iz resornog ministarstva.

„Takvi novi uslovi omogućili su posebno damama da ostvaruju izuzetne rezultate u mnogim sportskim disciplinama”, rekao je Selaković.

On je naglasio da samo sistemskim pristupom Srbija može da gradi društvo bez barijera i iskazao uverenje da će primer dobre saradnje Ministarstva i Opštine Ruma slediti i druge lokalne samouprave u Republici Srbiji.

Pored redovne podrške koju Ministarstvo pruža organizacijama osoba sa invaliditetom iz Rume i obezbeđivanja sredstava za postavljanje platforme u Sportskoj hali, u 2022. godini obezbeđena su sredstva i za postavljanje kose rampe na stepeništu u Gimnaziji Stevan Puzić, kao i za organizovanje različitih aktivnosti, poput radionica, sportsko-rekreativnih događaja i slično, navodi se u saopštenju.

Selaković se sastao predsednicom Opštine Ruma Aleksandrom Ćirić, gde su kroz razgovor potvrdili dobru saradnju i planove o budućim realizacijama kako bi poboljšali uslove života stanovnika ove opštine, posebno osoba sa invaliditetom.

Selaković je sa predstavnicima Nacionalne organizcije osoba sa invaliditetom Srbije i polaznicima Akademije za mlade lidere sa invaliditetom obišao i kuglanu u kojoj mlade sportistkinje i članovi Udruženja paraplegičara Srema treniraju streličarstvo.

Nedelja žena sa invaliditetom obeležava se od 2013. godine, u periodu od 17. do 24. novembra, kako bi se širila svest kod javnosti o položaju žena sa invaliditetom u društvu i životne uloge koje uspešno obavljaju kao majke, sportistkinje, preduzetnice itd, dodaje se u saopštenju.

Objavljeno: 19. 11. 2022.

Izvor: www.politika.rs