ДА НЕ ЖИВЕ ОД СОЦИЈАЛЕ: Десет теже запошљивих особа у Кули добило опрему за рад

ДЕСЕТ особа у општини Кула добило је у понедељак, 8. августа, опрему за рад у оквиру пројекта самозапошљавања.

Дамјан Миљанић и Марко Кошутић, Фото М. Д.

ДЕСЕТ особа у општини Кула добило је у понедељак, 8. августа, опрему за рад у оквиру пројекта самозапошљавања. Реч је о људима из категорије теже запошљивих, којима су помоћ пружили Немачка организација за међународну сарадњу (ГИЗ) и Стална конференција градова и општина (СКГО), у партнерству са кулском локалном самоуправом и Удружењем за помоћ МНРО „Плава птица“ у Кули.

– Ово је подршка која омогућава да људи не живе од социјалне помоћи, него да сами зараде тако што ће бити обучени, а потом и опремљени за рад. Замишљено је да то буде њихова допунска делатност, а може бити и трајна ако успеју да развију посао. Засад је само један корисник регистровао фирму – изнео је председник општине Дамјан Миљанић.

Додељени су механизација и алати за пољопривредну производњу и одржавање јавних површина, разни апарати и бицикли, јер су добитници одабрали да се баве пластеничком производњом, уређењем зелених површина у насељима, спремањем кућа и пружањем услуга старијим и болесним особама.

Донирана су два пластеника, оба у Сивцу, а један од њих је припао Јожефу Балажу, који је за рад добио мотокултиватор са фрезом и тример за кошење.

– Пластеник је 50 са 15 метара, а до јесени ћемо одабрати шта ћемо гајити – каже Јожеф, који је са супругом Моником досад ишао у надницу, а имају четворо деце школског узраста.

Марко Кошутић, директор удружења „Плава птица“, које је помагало незапосленима у изради бизнис планова и спроводило њихову обуку, каже да је самозапошљавање друга фаза локалног пројекта у оквиру програма ГИЗ „Инклузија Рома и других маргинализованих група“.

– У првој фази је запослено 10 особа код познатих послодаваца, који су добили субвенцију за отварање нових радних места. У другој фази успели смо да остваримо извесну уштеду, што ће омогућити да буду реализована још два бизнис плана за самостално привређивање – рекао је Кошутић.

СОЦИЈАЛНО ПРЕДУЗЕЋЕ

Трећа фаза пројекта биће запошљавање у социјалном предузећу, чије се отварање очекује крајем овог месеца.

– Ту би требало да се запосли седам особа са инвалидитетом и троје повратника из иностранства, по споразуму о реадмисији – казао је Кошутић.

Objavljeno: 10. 8. 2022.

Izvor: www.novosti.rs

Autor: Z. Rajić