Bolest koja je postala pandemija novog doba

U PRIPREMI IZLOŽBA ISTORIJA RAZVOJA DIJABETESA OD 3.500 P.N.E. PA DO DANAS

Na Svetski dan dijabetesa, 14. novembra ove godine u auli Mašinskog fakulteta biće otvorena izložba pod nazivom „Istorija razvoja dijabetesa od 3.500 godina p.n.e. do danas“ autora dr Radivoja Mračevića, dugogodišnjeg predsednika Društva za borbu protiv šećerne bolesti Grada Novog Sada. Ovo je prvo ovakva izložba ne samo u Srbiji, nego i u Evropi jer će na 1.000 metara kvadratnih, na velikim površinama sa fotografijama u boji, u slici i reči, biti prikazana borba ljudi sa ovom bolešću.

Prema rečima autora dr Mračevića, ova postavka biće posvećena svim osobama sa dijabetesom i osobama sa invaliditetom, prouzrokovanim dijabetesnim komplikacijama u Srbiji, a građani će moći da vide sa koliko entuzujazma, požrtvovanosti, posvećenosti i humanosti su se tadašnji lekari, vrač iz doba 3.500 godina p.n.e. uz hiljadu eksperimenata borili da bi otkrili lek i sprečili svakodnevno umiranje u mukama do pronalaska insulina 1921. godine u Torontu.

-Više od godinu dana skupljao sam arhivsku građu – pergamente, hireoglife, fotografije, zapise i pisane tragove od 3.500 godine pre nove ere, o najstarijim pisanim tragovima o dijabetesu – kaže Radivoj Mračević. – Izližba će dati motivaciju i psihosocijalnu podršku svim osobama sa dijabetesom i osobama sa invaliditetom prouzrokovanim dijabetesnim komplikacijama, jer će prvi put, na hiljade postera, biti prikazano mnogo toga. Ovu izložbu posvećujem 60-godišnjici postojanja najstarijeg i najaktivnijeg društva za borbu protiv šećerne bolesti. Udruženje grada Novog Sada, 60-godišnjici postojanja najstarije poliklinike za endokrinologiju i bolesti metabolizma u Evropi, a koja je deo Kliničkog centra Novog Sada, 100-godišnjici pronalaska insulina, kao i ovoj godini koju je, zbog progresije dijabetesa Dijabetološke federacije proglasila pandemijom, zbog postkovidnih komplikacija.

Uz izložbu, koju će Novosađani i gosti našeg rada moći da pogledaju od 14. do 24. novembra, biće održana predavanja eminentnih specijalista, a o ovoj bolesti govoriće osobe sa invaliditetom prouzrokovanim dijabetesnim komplikacijama, kao i predstavnici ostalih invalidskih organizacija Novog Sada, Vojvodine, Srbije. N. H.

Objavljeno: 11.8.2022

Izvor: DNEVNIK – Novi Sad

Autor: N. H.