Veliko interesovanje za letovanje u Srbiji

POČELA PODELA TURISTIČKIH VAUČERA OD PO 15.000 DINARA


Penzioneri, poljoprivrednici

Pravo na vaučere imaju penzioneri, nezaposleni, korisnici posebne naknade, prava na negu drugog lica, radno angažovana lica čija primanja ne prelaze 70.000 dinara, ratni i vojni invalidi, nosiocipoljoprivrednog gazdinstva, kao i studenti, saopštila je Vlada Srbije.

Vaučeri moraju da se iskoriste do 31. oktobra ove godine.


Vlada Srbije usvojila je juče novu uredbu. Njom su odobreni dodatni turistički vaučeri u vrednosti od po 15.000 dinara, odnosno 10.000 dinara za one koji su već iskoristili vaučere od 5.000 dinara.

Primenom Uredbe o uslovima i načinu dodeli korišćenje sredstava za podsticanje unapređenja turističkog prometa domaćih turista na teritoriji Republike Srbije za 2022. godinu, očekuje se značajan doprinos u intenziviranju korišćenja postojeće turističke ponude u Srbiji, umanjenje deviznog odliva, ali i umanjenje štetnih posledica izazvanih epidemijom kovid 19. Tokom 2022. godine već je izdato a u znatnom delu iskorišćeno 100.000 vaučera po 5.000 dinara, čime se stimuliše boravak domaćih turista u zemlji i utiče na produženje prosečnog broja noćenja domaćih turista.

Imajući u vidu da se ova uredba donosi od 2015. godine, sasvim pouzdano se može reći da je do sada dala značajne rezultate u podsticanju domaćeg turizma, a s obzirom na to da je sektor turizma i ugostiteljstva najviše pogođen krizom izazvanom epidemijom korona virusa, ovaj vid podsticanja dobio je dodatno na značaju pošto su veliki gubitci do nekle ublaženi turističkim prometom domaćih turista, navedeno je u saopštenju.

Pošte Srbije počele su juče da primaju molbe i da izdaju turističke vaučere od po 15.000 dinara, izjavio je v.d. direktor Pošte Srbije Zoran Đorđević. Đorđević je juče u Glavnoj pošti u Beogradu rekao novinarima da je Pošta Srbije preduzela sve radnje kako bi se ova procedura od juče realizovala i istakao da se samo čekalo da Vlada Srbije donese potrebnu Uredbu.

„Uredba je izašla u 12:45 sati, a u 12:47 dat je nalog svim poštama da mogu da započnu prijem vaučera, a u 13 minuta do 13 sati počelo je izdavanje tih vaučera“ precizirao je Đorđević.

Kazao je da je veliko interesovanje za vaučere bilo i pre nego što je vlada donela zvaničnu odluku o izdavanju vaučera i prijavi za njih, te naglasio je da je od sada počelo izdavanje 200.000 novih vaučera.

Đorđević je poručio da 95.000 ljudi koji su u ranijem periodu aplicirali i dobili 5.000 dinara kroz vaučer za odmore, imaju pravo da se prijave za dodatnih 10.000 dinara.

„Moja molba je da ne trebam žuriti jer svih 95.000, koji imaju prava 10.000, to pravo mogu da ostvare do 21. septembra“, rekao je Đorđević.

Istakao je da se dokumentacija za dodatnih 10.000 dinara ne razlikuje od ranije. E. D. N.

Objavljeno: 26.6.2022.

Izvor: 24 SATA / BG Info

Autor: E. D. M.