Izvršitelji uvek zvone dva puta

Izvršitelji su Dragani objasnili „da je sud doneo rešenje o prinudnoj naplati 75 000 dinara jer u 2021 godini nisu plaćene obaveze korisnika za korišćenje lokala u TC“Kalča“, koji je u vlasništvu grada“.

Niš – Dragana Rodić, koja je posle teške saobraćajne nesreće ostala trajno vezana za kolica, decenijama je u Srbiji i inostranstvu poznata kao veliki humanitarac. Svojevremeno je osnovala Udruženje osoba sa invaliditetom, koje i danas uspešno radi. Ova hrabra i uporna Nišlijka je uporedno sa svim aktivnostima u vođenju Udruženja uspela da završi fakultet i zaposli se, da zasnuje porodicu i odneguje sina, koji je već krenuo u školu.

Ovih dana Draganu je zadesila nova muka. Na vratima porodičnog stana došli su joj privatni izvršitelji radi naplate duga od 75. 000 dinara.

Za rad Udruženja osoba sa invaliditetom početkom 2014. godine. Dragana Rodić zakupila je na dve godine gradski lokal u Tržnom Centru „Kalča“ u centru Niša. Nakon isteka ugovora Udruženje se preselilo na drugu lokaciju. Pre iseljenja, o čemu postoji uredna dokumentacija, regulisane su sve obaveze – Udruženje je „na nulu“ svelo dugovanje za zakup, struju, komunalne i druge zajedničke troškove čiji je vlasnik Gradska uprava za imovinu i održivi razvoj.

Kako smo saznali u Gradskoj upravi Niš, lokal u kojem je do pečetka 2016. bilo sedište Udruženja osoba sa invaliditetom niko nije koristio više od šest godina, a i sad je prazan.

Izvršitelji su Dragani objasnili „da je sud doneo rešenje o prinudnoj naplati 75 000 dinara jer u 2021 godini nisu plaćene obaveze korisnika za korišćenje lokala u TC“Kalča“, koji je u vlasništvu grada“. Nije teško zamisliti kakav je stres doživela ova žena, koja je život posvetila dobrotvornom delovanju i pomaganju osobama sa invaliditetom. Godinama se uspešno nosila sa svim problemima i preprekama. a sada je pred njom neočekivani izazov – da se izbori s potraživanjem državnih službi i privatnih izvršitelja koji su namerili da joj naplate dug s kojim nema nikakve veze.

Budući da su joj izvršitelji prepoznali i saslušali, napravila je dogovor da se postupak na kratko odloži, ali da Dragana Rodić hitno podnese prigovor sudu na predlog o prinudnom izvršenju. Srećom, sačuvala je kompletnu dokumentaciju o izmirenju svih svojih obaveza udruženja. Ipak, boji se da se ne oduži postupak poništavanja sudskog rešenja. Jer, u tom slučaju, izvršitelji će ponovo pokucati na vrata njenog stana.

Slučaj Dragana Rodić otvorio je jedno veoma ozbiljno pitanje: da li i od koga u predhodnih pet godina Uprava za imovinu i održivi razvoj grada naplaćivala dugovanja za ovo i za sve druge lokale u svom vlasništvu, koji inače zvrje prazni? Preciznije, da li su za lokal u kome je bilo sedište Udruženja osoba sa invaliditetom od nekog već naplatili navodne dugove za deo 2016. i celu 2017, 2018, 2019, i 2020.godinu? A kad to nisu uspeli da za 2021, dosetili su se da s nalogom za prinudnu naplatu zakucaju na vrata Dragane Rodić. Toma Todorović

Objavljeno: 27. 6. 2022.

Izvor: POLITIKA – Srbija

Autor: Toma Todorović

Nišlijka, izvršitelji, gradski lokal i dug za struju: „Pod stresom sam, lokal ne koristim, dug nije moj“ – www.juznevesti.com