STRUKA UZ DECU SEVERNOG BANATA

KIKINDSKA OŠ „6.OKTOBAR“ DOBILA NEDAVNO NOVI STATUS OD MINISTARSTVA PROSVETE

PODRŠKA Rad sa decom sa smetnjama u razvoju

ZAHVALJUJUĆI stručnom radu, Osnovne skole za obrazovanje i vaspitanje učenika sa intelektualnim, čulnim, motoričkim i višestrukim smetnjama u razvoju „6. oktobar“ u Kikindi iz godine u godinu proširuje polje svog rada. Od pre nekoliko godina pruža podršku deci iz vrtića i redovnih škola kojima je otrebna pomoć u savladavanju gradiva u redovnoj nastavi, a sada je od Ministarstva prosvete dobila status resursnog centra. To znači da će podršku deci sa smetnjama i invaliditetom moći da pružaju i pet drugih opština Severnobanatskog okruga.

-Pokazujemo visoke rezultate u radu i imamo zelju da se dalje razvijamo i proširujemo praksu. Zato smo izradili elaborat koji je u ministarstvu dobro ocenjen i tako smo postali resursni centar. Imamo kvalitetan i stručan kadar koji godinama realizuje nastavu i program dodatne podrške. Ustanovili smo da u opštinama Senta, Ada, Kanježa, Čoka i Novi Kneževac ne postoji dovoljan broj defektologa koji bi mogao da pruža dodatnu podršku, pa smo želeli da takvu pomoć dajemo ne samo deci koja imaju smetnje nego i vaspitačima i nastavnicima koji rade sa takvom decom, roditeljima koji imaju poteškoće sa vežbanjem i učenjem dece, ali i sa transportom. Mi imamo dovoljno stručnog kadra koje može da ih edukuje na kvalitetan način – objašnjava Srđan Stojanović, direktor škole „6. oktobar“.

Školu trenutno pohađa 39 učenika, sa kojima radi 30 nastavnika od kojih je 17 defetkologa. Programom dobre podrške obuhvaćeno je 54 dece iz vrtića i osnovnih škola i taj broj raste iz godine u godinu.

-Putovanje dece iz drugih opština do Kikinde je veliki problem zato sa lokalnim samoupravama treba da nađemo rešenje kako da se obezbedi transport dece koje imaju potrebu za dodatnom podrškom. U ministarsvu sledi sastanak o finansijama i načinima ogranizacije, pa očekujeno dodatnu pomoć i za opremanje – navodi Stojanović.

Škola treba da ima i specifična pomagala i učila, za određene poremećaje i invaliditete svojih učenika. Deo nastavnici prave sami, ali je neophodna i kupovina, pa škola očekuje finansijksu pomoć lokalnih zajednica. Članica Gradskog veća Kikinde za obrazovanje i kulturu Valentina Vickovski najavila je podršku grada daljem razvoju škole „6.oktobar“.

R. ŠEGRT


ČETVRTI U VOJVODINI

– U VOJVODINI sada postoje četiri resursna centra, u Novom Sadu, Somboru, Pančevu i Kikindi. Svi bi trebalo da počnu s radom od septembra, mada verujem da škola u Novom Sadu već primenuje veći deo programa, jer ima kapacitete i podršku – navodi Stojanović.


Objavljeno: 6. 6. 2022.

Izvor: VEČERNJE NOVOSTI – Vojvodina

Autor: R. Šegrt