Svetski dan hemofilije

U svetu od bolesti zgrušavanja krvi, u koje spada i hemofilija, boluje oko 400.000 ljudi, dok ih u našoj zemlji ima oko 900, među njima 170 dece….

Tokom pandemije kovida 19 potpuno su obustavljene planirane ortopedske operacije obolelih od hemofilije, zbog čega bi mnogi mogli da završe u invalidskim kolicima ili sa znatnim ograničenjima u kretanju, ističu iz Udruženja hemofiličara Srbije povodom Svetskog dana hemofilije, koji se obeležava 17. aprila pod sloganom „Za korak bez bola“.

-Zahvaljujući zajedničkim zalaganjima institucija sistema, lekara, hematologa i našeg udruženja, u Srbiji tokom trajanja pandemije nije bilo prekida u snabdevanju lekovima, niti je primena neophodne terapije za obolele od hemofilije bila ugrožena. Čak su u upotrebu nedavno uvedeni i novi inovativni lekovi za ovu grupu pacijenata. Nažalost, životno važne ortopedske intervencije potpuno su obustavljene, a svakim daljim odlaganjem dodatno propadaju zgobovi, mišići i druga tkiva obolelih. Nadamo se da će u što skorijem periodu ovaj problem biti prevaziđan i da će se nastaviti primena neophodne ortopedske hirurgije kod osoba sa hemofiliom – izjavio je predsednik udruženja Dejan Petrović.

U svetu od bolesti zgrušavanja krvi, u koje spada i hemofilija, boluje oko 400.000 ljudi, dok ih u našoj zemlji ima oko 900, među njima 170 dece. Budući da se radi o urođenoj i neizlečivoj bolesti, čije posledice mogu dovesti do invaliditeta ili čak do smrtnog ishoda, sva pažnja zdravstvenih institucija, lekara i udruženja, pacijenata usmerena je na prevenciju i sprečavanje neželjenih posledica hemofilije, a pre svega na očuvanje mišićno-koštanog sistema pacijenata.

U znak podrške obolelima od hemofilije, sinoć (16. aprila) )su tradicionalno jako crvenom bojom osvetljeni most na Adi, kupola Narodne skupštine, palata „Albanija“, Brankov most i fontana na Slaviji. R. D.

Objavljeno: 17. 4. 2022.

Izvor: POLITIKA – Društvo

Autor: R. D.