Premijera inkluzivnog filma „Nerazumevalica“

Projekat je Udruženja „Svitac“, koja realizuje projekte sa ciljem da promoviše decu i omladinu sa invaliditetom

Inkluzivni igrani film „Nerazumevalica“, čija premijera je najavljena za danas (17.4.) u Kombank dvorani, Projekat je Udruženja „Svitac“, koja realizuje projekte sa ciljem da promoviše decu i omladinu sa invaliditetom, kao i samu suštinu inkluzije. Film kao jedinstveno ostvarenje u svetskoj kinematografiji upravo potvrđuje da je inkluzija osoba sa invaliditetom ne podrazumeva samo oblast obrazovanja već mnogo više svera u kojima postoji prostor za njihovo angažovanje.

Kreatori filma su kroz bajkovit prikaz pokušali da približe široj publici glavni problem dece i osoba sa smetnjama u intelektualnom razvoju (autizam, pervazivni poremećaj, intelektualna ometenost, Aspergerov sindrom…), a to je nerazumevanje jezika. Ekipa koja je realizovala ovaj projekat ima 22 stručnjaka iz sveta filma, muzike, tonske i video-produkcije.

Radnja filma je stavljena u imaginarnu zemlju Unija, kojom vlada Mudrožica – čarobnica Zemlje. Ona je raspodelila svoje moći svojim stanovnicima : Uraganopolcima, Vatronošama, Vodoglavama, Tvrdostencima, Sivopescima i Listodršcima, da bi stalno živeli u miru ali njena snaga kreće da slabi. Da bi otkrili šta se dešava dva maga, Maglist i Maglust, šalju svoje pomoćnike u sve delove imaginarne zemlje.

Kako najavljuju autori, film ruši predrasude da za inkluziju nema prostora u projektima koji tradicionalno nisu teren za angažovanje osoba koje imaju nedostatak u razvoju. Ovaj projekat afirmiše njihovo razumevanje, ponašanje i učestvovanje. Kao pionirsko ostvarenje, film ima cilj da upravo kroz prikazivanje i na međunarodnim festivalima, koji su planu, doprinese promociji inkluzije na primeru iz naše zemlje. Upravo sa idejom da jezik ne bude prepreka, film će imati mogućnost prikazivanja kako sa Srpskim tako i sa Engleskim titlom.

U ovom dugometražnom filmu, u trajanju od 78 minuta, glumci četrdesetčetvoro dece i omladinaca, od kojih tridesettroje ima neki oblik invaliditeta. Projekat je podržan od strane Ministarstva pravde. K. R.

Objavljeno 17.4.2022

Izvor: POLITIKA -Kultura

Autor: K. R.

Pogledajte „Nerazumevalicu“ – jedinstveni inkluzivan igrani film koji pomera granice – www.nedeljnik.rs

-„Nerazumevalica“ – jedinstven inkluzivni film koji pomera granice – www.rts.rs