Titula Danku Boknu

FINALE POJEDINAČNOG PRVENSTVA SLEPIH I SLABOVIDIH SRBIJE

Finale državnog pojedinačnog Prvenstva slepih i slabovidih u šahu održana je u hotelu „Moravica“ u Sokobanji od 4. do 8. aprila. Učestvovala su osmorica šafista koji su odigrali jednokružni Berger turnir u sedam kola. Tempo igre bio je 90 minuta po igraču za celu partiju, sa dodatkom od 30 sekundi za svaki odigrani potez.

Nakon četvorodnevnih borbi u veoma izjednačenoj konkurenciji Danko Bokan, FIDE majstor iz Novog Sada, bez poraza sa pet poena iz sedam partija zasluženo je osvojio zlatnu medalju, pola poena ispred prvih pratilaca. Drugo mesto pripalo je prvom favoritu na turniru po rejtingu, Stefanu Janjiću iz Beograda, koji je imao 4,5 poena kao i trećeplasirani FIDE majstor Sretko Avram, ali i bolji rezultat po dodatnom Soneborn-Berger kriterijumu. A da uspeh novosadskih šahista iz kluba slepih i slabovidih „Anpasan“ bude ubedljiviji, potrudio se veteran Sretko Avram koji je sjajnom igrom tokom celog turnira bio nadomak i deobe prvog mesta, ali je u poslednjem kolu zbog cajtnota prihvatio remi u bolSRBIJEjoj poziciji protiv četvoroplasiranog Damjana Jandrića i tako se zadovoljio „samo “ bronzanom medaljom. Peto mesto pripalo je Vesi Avramu sa 3,5 poena, šesti je bio Mile Bjelanović sa tri poena, sedmo mesto osvojio je Stefan Mitrović sa pola poena manje, dok je osmi bio Luka Bulatović sa jednim poenom.

Turnir je protekao u skroz korektnoj i fer atmosferi, a glavni sudija turnira je bio Saša Božić koji je na zatvaranju i uručio pehare i medalje najuspešnijim igračima.

Objavljeno: 14. 4. 2022.

Izvor: DNEVNIK – Sport