SAKUPLJENO 1.477.860 DINARA ZA DINAMIČKU PROTEZU ZA DEVOJČICU: Ovaj projekat prikuplja novac za decu koja su ostala bez noge

VELIKA AKCIJA FONDACIJE „NATAŠA KOVAČEVIĆ

Fondacija Nataše Kovačević, Foto: Nenad Kostić

U okviru projekta „Da sva deca skaču“ prikupljaju se sredstva namenjena kupovini pomagala deci koja su zbog povrede ili bolesti ostala bez noge

Fondacija „Nataša Kovačević“ u saradnji s kompanijom „AbelaPharm“ od 1. decembra 2021. do 1. aprila 2022. godine u okviru projekta „Da sva deca skaču“ prikupila je 1.447.860 dinara za dinamičku protezu za nogu namenjenu devojčici Petri Marković (13) iz Paraćina. Novac je prikupljen zahvaljujući prodaji „BiVits ACTIVA“ vitamina i minerala.

Prethodno je takvu protezu već dobila devojčica Marija Filipović (11), koja kaže za Kurir da joj je promenila život.

– Zahvaljujući njoj, imam znatno udobniji hod i mogu da idem u školu, skačem, trčim i vozim bicikl i da se bavim sportom, jer to najviše volim.

FOTO: NENAD KOSTIĆ

Nataša Kovačević, košarkašica i osnivač fondacije, kaže za Kurir da je cena proteze izuzetno visoka, od 600.000 do čak 1.400.000 dinara.

FOTO: NENAD KOSTIĆ

– S obzirom na to da se u detinjstvu telo najviše razvija i raste, troškovi zamene proteze su finansijski teret koje mnoge porodice koje ne mogu sebi da priušte. One su potpuno drugačije od osnovnih proteza, pokretljivije su.


Doprinos

U akciji učestvovala i „Adrija medija grupa“

FOTO: NENAD KOSTIĆ

„Adrija medija grupa“, u čijem sastavu posluje i Kurir, učestvovala je u ovoj akciji prikupljanja novca za projekat „Da sva deca skaču“. Predstavnicima naše medijske kuće juče je uručena zahvalnica.


Deca duže mogu da je nose, što neizmerno znači jer normalno mogu da idu u školu i da se druže s drugarima pošto ove proteze omogućuju dinamičan život. Deca rastu i razvijaju se, proteze se samim tim moraju menjati, adaptirati i neki delovi treba da se menjaju – kaže Kovačevićeva:

– Naša fondacija postoji od 2014. godine. Kada dođe do amputacije, deca i roditelji budu izgubljeni, a to sam i sama osetila na svojoj koži 2013. posle saobraćajne nesreće. Roditelji budu zabrinuti, a naša fondacija je tu da im pomogne.

Asmir Kolašinac, reprezentativac Srbije u bacanju kugle, kaže za Kurir da ima još mnogo dece sa sličnim potrebama te i da će se akcija prikupljanja novca nastaviti.

FOTO: NENAD KOSTIĆ

– Juče sam imao operaciju na vratu koja se malo iskomplikovala, ali nisam želeo da propustim krunu ove akcije – uručivanje vaučera za kupovinu dinamičkih proteza. Ponosan sam na sve ljude koji su se više interesovali za ovu akciju nego za Svetsko prvenstvo, i to me raduje. Nataša je jednu celu sezonu u košarci odigrala s takvom protezom.

Objavljeno: 12. 4. 2022.

Izvor: www.kurir.rs

Autor: A. K.

SAKUPLJENO 1.477.860 DINARA ZA DINAMIČKU PROTEZU ZA DEVOJČICU: Ovaj projekat prikuplja novac za decu koja su ostala bez noge – www.kurir.rs

Humanitarna akcija kompanije Abela Pharm i Fondacije Nataša Kovačević: Uzmi zdravlje u svoje ruke, omogući da sva deca skaču! – www.novosti,rs

Humana akcija za decu – Podrška Fondaciji Nataša Kovačević (FOTO) – www.alo.rs