Glasanje otežano za osobe s hendikepom i invaliditetom

Predstavnicu Udruženja studenata sa hendikepom apelovali su na mlade iz ovog dela populacije da se informišu o načinima na koji mogu da glasaju, izađu na izbore i ostvare biračko pravo.

Predstavnicu Udruženja studenata sa hendikepom apelovali su na mlade iz ovog dela populacije da se informišu o načinima na koji mogu da glasaju, izađu na izbore i ostvare biračko pravo. U pomenutom udruženju ističu da je svaki peti stanovnik Srbije osoba s hendikepom jer taj termin podrazumeva i građane lečene od kancera, s hroničnim bolestima ili depresijom, na primer. Što znači da kod nas postoji više od milion ovih stanovnika, a udruženju ističu da velikom broju osoba iz ovog dela populacije sam proces glasanja nije pristupačan. Kao primer navode da građanima s oštećenjem vida nije obezbeđena privatnost u toku samog čina zaokruživanja rednog broja kandidata.

Kako ističe Katarina Kel, iz pomenutog udruženja, postoji Vodič za glasanje osoba s hendikepom, koji bi trebalo da uputi taj deo populacije kako da ostvare glasačko pravo. Ali problem je, kaže, što njegov sadržaj ne prepoznaju brojne osobe sa hendikepom kojima je potrebno podrška prilikom glasanja, kao što su oboleli od hroničnih bolesti. Veliki broj biračkih mesta je arhitektonski nepristupačan i , prema istraživanjima koje je sprovela CRTA, iznosi čak 56 odsto, a u Udruženju studenata sa hendikepom veruju da je taj procenat i mnogo veći.

-Nastojimo da motivišemo studente sa hendikepom da glasanjem aktivno učestvuju u demokratskom procesu donošenja odluka i time utiču na poboljšanje svog položaja u društvu. Nakon izbora iznećemo koliko nam je osoba s hendikepom javilo da im je proces glasanja bio nepristupačan, s kojim barijerama su se susretale, kao i da li je vodič za glasanja ovog dela populacije prepoznao njihove potrebe za podršku – najavila je Kelova devojka.

Ivanka Jovanović, izvršna direktorka Nacionalne organizacije osoba s invaliditetom Srbije, ističe da je u ostvarenju biračkih prava ove populacije dosta toga unapređeno u poslednjoj deceniji, u saradnji s Republičkom i izvršnom komisijom. Kao primere navodi mogućnost glasanja u instituciji za trajni smeštaj, jednostavniju proceduru glasanja od kuće, ali i mogućnost dolaska slepih i slabovidih osoba na izbore sa psom vodičom.

-Činjenica je da su mnoga biračka mesta fizički nepristupačna za osobe sa invaliditetom koja imaju poteškoće u kretanju. Građani koji ne vide imaju problem ostvarivanja prava glasa po principu tajnosti. A to je lako izvodljivo pomoću tehničkog pomagala, koji izgleda kao lenjir i nabavile su ga mnoge zemlje u svetu, pa čak i Crna Gora, ali mi još ne. Slepima je u razvijenom zemljama omogućeno glasanje i putem pošte, u Srbiji nije. Gluve osobe kod nas imaju problem i da prate izbore i opredele se jer kampanje nisu prevedene na srpski znakovni jezik – ističe Jovanovićeva i dodaje da je najveći problem što osobe s invaliditetom u Srbiji u malom procentu imaju priliku da participiraju u vlasti jer ih ovde ne prepoznaju kao značajne političke aktere. D. Jokić Stamenković

Objavljeno: 31. 3. 2022.

Izvor: POLITIKA – Društvo

Autor: D. Jokić Stamenković