„Ne ostavljaj nikog iz sebe“

Uputstvo za pomoć osobama sa invaliditetom u slučaju zemljotresa i požara izrađeno je na Brajevom pismu, na znakovnom jeziku i u zvučnom formatu i obuhvata kratku obuku

Foto: Grad Novi Sad

Uputstvo za postuipanje sa osobama sa invaliditetom u stambenim zgradama u sličaju katastrofa – zemljotresa i požara predstavljeno je 24. marta na skupu u organizaciji Servisa podrške u mobilnosti i komunikaciji za osobe sa invaliditetom.-

-Ovo je osmišljeno kako bi se pomoglo osobama sa invaliditetom, jer je poznato da su te osobe dva do četiri puta više pogođene posledicama prirodnih katastrofa, pa su i smrtni ishodi osoba sa invaliditetom češći. Uputstvo je rezultat programa „Za otporniju zajednicu sa inkluzivnim pristupom – ne otavljaj nikog iz sebe“, a njime je obezbeđena edukacija osoba sa invaliditetom, kako bi se ublažile posledice ovakvih događaja. Izgrađeno je u pristupačnim formatima na Brajevom pismu, na znakovnom jeziku i u zvučnom formatu, a obuhvata kratku obuku za osobe sa invaliditetom da bi u potpunosti bile edukovane kako da se ponašaju u ovim stacijama – stakao je Zoran Radojičić, gradonačelnik.

On je dodao da su ove smernice namenjene i upravniima stambenh zgrada kako bi mogli da puže adekvatnu podršku stanarima koji imaju neki oblik invaliditeta.

-Veoma nam je važna i pomoć vlade Švajcarske, njihovo iskustvo i postignuti odlični rezultati u ovoj vrsti projekata. Zahvalan sam na doprinosima kako bismo svi zajedno unapredili uslove za život i rad sugrađana kojima je podrška najpotrebnija, a to i jeste jedan od prioritetnih strateških ciljeva grada Beograda – rekao je Radojičić.

Servis podrške u mobilnosti i komunikaciji za osobe sa invaliditetom, odnosno njihova aplikacija „Info za sve“ inače postoji već dve godine i potao je važna podrška našim sugrađanima koji ovde mogu saznati sve potrebne servisne vesti. Koliko se Beograđani oslanjaju na njega pokazuje i to što ova aplikacija, prema rečima gradonačelnika, dnevno ima oko 1.500 pregleda i pruža informacije poput onih o kvarovima na vodovodu, isključenjima struje, izmenama na linijama gradskog prevoza i slično. Servis je nastao u okviru projekta međuopštinske saradnje „lokalna samouprava za 21. vek“, koji zajednički sprovode Beograd, Novi Sad i opštine Savskim venac i Vračar, uz podršku Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i vlade Švajcarske.

-Ono što je posebno značajno jete i to da postoji mogućnost za živu interakciju, odnosno da građani mogu da pitaju sve ono što ih interesuje o funkcionisanju svojih samouprava – rekao je Radojčić, a preneo Beoinfo. A. V.

Objavljeno: 25. 3. 2022.

Izvor: POLITIKA – Beogradska hronika

Autor: A. V.

Predstavljeno “Uputstvo za postupanje prema osobama sa invaliditetom u stambenim zgradama u slučaju katastrofe: zemljotres i požar” u Skupštini Grada Novog Sada – www.nsuzivo.rs