ИНКЛУЗИВНИ ЦЕНТАР ОД ПУСТЕ ЗГРАДЕ: У Белој Цркви први пут ће бити доступне све услуге потребне особама са инвалидитетом

НАПУШТЕНА капитална зграда у Белој Цркви…

Зграда је напуштена пре три деценије, Фото Ј. Ј. Баљак

НАПУШТЕНА капитална зграда у Белој Цркви, која се налази преко пута ОШ „Доситеј Обрадовић“, до априла ће бити у потпуности обновљена и адаптирана у инклузивни центар за децу, младе и одрасле особе са инвалидитетом.

Њима ће ту, по први пут у тој јужнобанатској варошици, бити обезбеђене све оне услуге због којих су до сада морали да иду у веће градове, укључујући и третмане логопеда, психолога и радних терапеута.

Обимни грађевински радови су у склопу пројекта „Бела Црква без баријера“ започети још новембра прошле године, и то на иницијативу Данијеле Јовановић, храбре мајке аутистичног дечака, која годинама води локално удружење „Плетеница“, у ком окупља и анимира децу са посебним потребама. Она, за „Новости“, предочава да ће нови центар бити уточиште за све породице које имају чланове са инвалидитетом, као и основна база за решавање њихових проблема и потреба.

– Потреба за отварањем оваквог центра у Белој Цркви је огромна, поготово када се зна да само у редовном систему образовања имамо чак 135 деце која похађају наставу по ИОП-у.

Нема свако од њих потребу за личним пратиоцем или персоналним асистентом, али има потребу за физиотерапеутом, логопедом, психологом. За те третмане су до сада морали да иду у Вршац или Београд, што је било исцрпљујуће и финансијски и емоционално. Сада ће све те услуге моћи да добију код нас, а имаћемо и дневни боравак за све узрасне категорије, што ће значити читавим породицама – истиче Данијела.

Општина је удружењу „Плетеница“ за потребе центра дала на коришћење поменуту једноспратницу од 800 квадрата, а Министарство за рад и социјална питања на конкурсу је одобрило 6,7 милиона динара за њену комплетну обнову и опремање приземља.

-До сада је урађена половина посла. Заменили смо кров, обили унутрашње зидове и фасаду, коју ћемо морати да урадимо као што је некада била, будући да је зграда, која је била напуштена више од три деценије, под заштитом државе. Осим што ћемо ту помагати особама са инвалидитетом и њиховим породицама, спасићемо и ову прелепу грађевину од пропадања – каже православни свештеник Александар Станојловић, који је укључен у овај пројекат.

ВОЛОНТЕРИ

НОВИ инклузивни центар ће се финансирати кроз пројекте и уз подршку локалне самоуправе. Биће отворен за све волонтере и за студенте који желе да ту обављају стручну праксу.

ЛИЧНИ ПРАТИОЦИ

У СКЛОПУ пројекта, са децом са инвалидитетом већ су почели да раде дефектолог-логопед из Вршца и психолог из Беле Цркве. Они би, према најавама из локалне самоуправе, требало да буду трајно ангажовани. Такође, Општина је ове школске године први пут ангажовала и личне пратиоце за ученике основних школа. Тренутно их је пет, а, будући да се њихов рад већ показао сврсисходним, могуће је да се идуће године тај број повећа.

Objavljeno: 28. 2. 2022.

Izvor: www.novosti.rs

Autora: J. J. Baljak