Шарени штанд привлачио пажњу Каћана

Штићеници Дневног боравка ШОСО “Милан Петровић” јуче су у центру Каћа продавали ручне радове које креирају на тамошњим радионицама…

Фото: С. Шушњевић

Штићеници Дневног боравка ШОСО “Милан Петровић” јуче су у центру Каћа продавали ручне радове које креирају на тамошњим радионицама, не би ли сакупили новац за своје активности које реализују целе године.

Упаковани у пуној зимској опреми, нису обраћали пажњу на оштар и хладан зимски дан, већ су са осмехом на лицу поносно стајали испред свог штанда, показујући заинтересованим пролазницима шта су све направили. Стручни сарадник, дефектолог у Дневном боравку у Каћу Милица Николић том приликом је за “Дневник” рекла да се корисници у боравку осећају као у својој другој кући, задовољавајући своју потребу за учењем, кретањем, дружењем, али и креативним изражавањем, те да је и продајна изложба саставни део њихових активности откако постоје.

– Изложили смо производе из пољопривредне радионице, у којој они раде са разним цвећем, а из грнчарске радионице у продајну понуду директно су стигле саксије и разне друге фигурице – прича Николић. – На креативним радионицама праве украсне кутије разних димензија, као и разнолике друге предмете.

Штанд корисника Дневног боравка шаренео се у бојама које су блештале са предмета и фигурица различитих димензија, облика и ликова, међу којима су нам запале за око флаше и тегле, рађене у декупаж техници. Затим венчићи свих боја, ћупићи свакаквих шара, а у духу празника висили су и новогодишњи и божићни украси. У саксијама су кактуси промрзло чекали на своје купце, док нам стручни сарадник Милица објашњава да су током кројачке радионице настале и торбе, које су нашле своје место на продајном штанду.

– Инструктор ради у радно-окупационим радионицама, помажући корисницима у изради производа, те заједно проведу сваки дан неколико сати дневно – каже наша саговорница. – Они својим рукама, колико је ко у могућности, стварају облике по жељи, а када их формирају, стављају их на печење. Након тога их фарбају и лакирају, односно улепшавају до финалног производа. На тај начин одржавамо постојећи ниво њихових способности, али и побољшавамо даљи развој моторичких могућности.

Са друге стране, како каже, радионице на којима корисници раде и заједно стварају доводе до психичких побољшања јер се међусобно друже, осећају се корисним, њихово време је попуњено и живот им је квалитетнији и организованији.

– Похађам радионицу грнчарије јер волим да радим са глином – казао је један од уметника Филип Тот, откривши нам да највише воли да креира фигурице, попут трансформерса. – Одавно знам да радим са глином, још од првог разреда средње школе, а то је било 2008. године и до данас их само правим. Нисам донео на продају ниједног трансформерса јер су се неки распали, а један чувам посебно за некога. Срећан сам, радим оно што волим, а кад не креирамо, онда одмарамо, слажемо пузле, читамо часописе и књиге.

Филип нам је показао и фигурицу Супермарија, идентично офарбаног и формираног по лику и делу чувеног хероја из истоимене игрице, а поред њега је стајала глинена посуда на којој је енглеским језиком исписао поруку “Стар оф цултуре”, на коју је посебно поносан. Његова другарица Нада Суботички нам је показала фигурице у облику корњаче које је направила уз помоћ својих пријатеља са којима се дружи у боравку, али и деда мразове, које је креирала специјално за новогодишње и божићне празнике.

– Није тешко, треба осмислити облик, а онда га и направити рукама јер радимо без калупа, па га испећи и на крају украсити – поступно диктира Нада, откривши нам на крају да иначе више воли да везе.

Дневни боравак у Каћу је део организационе јединице школе ШОСО “Милан Петровић” која се брине о деци са сметњама у развоју и одраслим особама са инвалидитетом. Постоји од 2018. године, када је боравак похађало пет корисника, а данас 21 штићеник ужива под једним кровом, као једна велика породица.  

И. Бакмаз

Objavljeno: 16. 12. 2021.

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: I. Bakmaz