IZLOŽBA FOTOGRAFIJA (INKLUZIJA U TEATRU) I PREMIJERA INKLUZIVNE PREDSTAVE

VRŠAC OBELEŽIO MEĐUNARODNI DAN OSOBA SA INVALIDITETOM

NP Sterija

Pod sloganom „Vršac obeležava Međunarodni dan osoba sa invaliditetom“ u Foajeu Narodnog pozorišta „Sterija“ svečano je otvorena izložba fotografija pod nazivom „Inkluzija u teatru“, a potom je na Velikoj sceni izvedena premijera inkluzivne predstave „Deda i repa (bez repa) ili predstava bez kraja sa uputstvom za upotrebu“. Projekat za realizaciju inkluzivne predstave po motivima stare narodne priče „Deda i repa“ koji je podržao Pokrajinski sekretarijat za kulturu, pokrenulo je udruženje zapodršku MHPO „Otvoreno srce sveta“ iz Vršca, a partner je udruženje Edu teatar, Vršac

Otvaranju izložbe i premijeri inkluzivne predstave prisustvovala je i Pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević. Predstava „Deda i repa bez repa ili predstava bez kraja sa uputstvom za upotrebu“ uvrštena je u prvi Festival primenjenog pozorišta koji se krajem aprila sledeće godine održava u Novom Sadu.

„Pokrajinska vlada i sekretarijat na čijem sam čelu imaju trajno opredeljenje kontinuiranu podršku kako sa osobama sa invaliditetom radi njihovog uključivanja u radno okruženje, tako i udruženjima koja ih okupljaju, i tako će i u buduće biti“, istakla je Dragana Milošević.

„Zahvaljujući tome što je Grad Vršac pružio logistikučku podršku, obeležavanje ovog dana koji ima za cilj iskazivanje solidarnosti sa najranjivijom populacijom, dobija na vidljivosti i značaju jer prevazilazi standard formalnog obeležavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom“, izjavila je Maja Ristić Lažetić članica Gradskog veća za socijalna pitanja.

Objavljeno: 10. 12. 2021.

Izvor: VRŠAČKA KULA, Vršac – Van rubrike

Izložba fotografija “Inkluzija u teatru” i premijera inkluzivne predstave u Vršcu – www.vojvodinauzivo.rs

INKLUZIVNA PREDSTAVA U NP „STERIJA“: Vrščani drugačije obeležavaju dan osoba sa invaliditetom – www.novosti.rs