У Бачкој Паланци услуге породичног саветовања и личног пратиоца

Породично саветовалиште Центра за социјални рад бачкопаланачке општине почело је са радом још 2009. године и представља услугу социјалне заштите

Фото: Dnevnik.rs

БАЧКА ПАЛАНКА: Породично саветовалиште Центра за социјални рад бачкопаланачке општине почело је са радом још 2009. године и представља услугу социјалне заштите.

Трошкове рада финансира локална самоуправа, а услуге које пружају стручњаци различитих профила из области социјалне заштите, образовања, здравства и запошљавања, бесплатне су за грађане. У Породичном саветовалишту ангажована су три педагога и правник из социјалне заштите, два психолога из Дома здравља и Националне службе за запошљавање и дефектолог.

Реализују се програми предбрачног саветовања, програми подршке родитељима за одговорно родитељство, подршке малолетницима у сукобу са законом, рад дефектолога са децом са развојним тешкоћама, подршка појединцима у решавању емоционалних проблема, поремећаја личности, одрастања и сазревања, као и стручна помоћ правника из области породично – правне заштите. Породично саветовалиште се налази у просторијама Месне заједнице у Улици Краља Петра И бр. 83 у Бачкој Паланци, а радно време је од понедељка до четвртка од 16 до 19 часова.

– Наш задатак је да унапредимо живот појединца и породице тиме што утичемо на подизање нивоа свести појединца о себи и начинима деловања у окружењу, са позиције личног достојанства, слободе избора и личне одговорности – каже за наш лист директорка Центра за социјални рад, педагошкиња Вера Петровић. – Превентивни рад се огледа кроз смањење броја дифункционалних породица, деце и младих са асоцијалним понашањем, а наравно, битна је и превенција занемаривања деце и превенција породичног насиља. Циљ нам је да промовишемо здрав породични живот, те смо усмерени на побољшање односа како партнерског пара, тако и њиховог односа са децом и ужом и широм породицом.

Једна од услуга је партнерско саветовање, намењено паровима који, из свог угла, не могу сагледати у чему је суштина њиховог неслагања. Када незадовољство постане доминантнији доживљај у вези, потребно је да се парови обрате за стручну помоћ, кажу у Саветовалишту.


Кампања против насиља над женама

Поводом Међународног дана борбе против насиља над женама, голобалној кампањи „16 дана активизма против насиља над женама“, прикључује се и општина Бачка Паланка. Кампања почиње данас и завршава се 10. децембра.

Насиље у породици увек представља злоупотребу моћи и вршење контроле над члановима породице који имају мање моћи, појашњавају у ЦСР. У већини случајева мушкарци имају знатно више моћи, не само физичке, него и економске и друштвене. Због тога су најчешће жртве насиља у породици жене, деца, стара и болесна или лица са инвалидитетом. Починилац насиља који једном изврши насиље најчешће наставља са таквим понашањем.

– Веома је важно оснажити жену која је жртва насиља, вратити јој самопоштовање и охрабрити је да крене даље – поручују из ЦСР Бачка Паланка. – Жртва никад није крива за насиље које трпи. Насиље је само срамота насилника. Стога је изузетно битно пријавити насиље када га чујемо или видимо.


Центар у оквиру својих надлежности ради на побољшању општих животних услова деце са сметњама у развоју, а установљена је и услуга личног пратиоца, са циљем да се дете осамостали и оспособи за радни ангажман, попут кувара, пекара, фризера, обућара, вртлара, итд. Ова услуга се такође финансира средствима из буyета локалне самоуправе.

Када су мотивисани за даљи рад на себи и генерални напредак у животу, ученици постају срећне и оснажене личности – каже Вера Петровић. –  Наш задатак, као њихових модела понашања, јесте да им обезбедимо сигурну средину у којој ће бити мотивисани да током школовања ослободе своје пуне потенцијале. Родитељима помажемо да прихвате промене кроз које њихово дете пролази на путу до осамостаљивања.

Т. Пачић

Objavljeno: 25. 11. 2021.

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: T. Pačić