ЖИВИМ У АМЕРИЦИ, АЛИ БЕЗ СРБИЈЕ НЕ МОГУ: Наш чувени алпски скијаш параолимпијац Јасмин Бамбур бар једном годишње дође у Зрењанин

ПОРЕД Бранислава Симића, Дејана Бодироге и Владимира Вање Грбића, Јасмин Бамбур је четврти спортски ас рођен у Зрењанину, који је имао ту част да носи заставу Србије на Олимпијским играма.

Јасмин са градоначелником Салапуром, Фото Град Зрењанин и приватна архива

ПОРЕД Бранислава Симића, Дејана Бодироге и Владимира Вање Грбића, Јасмин Бамбур је четврти спортски ас рођен у Зрењанину, који је имао ту част да носи заставу Србије на Олимпијским играма.

Некадашњи рукометаш, као скијашки репрезентативац, заставу Србије носио је на Зимској параолимпијади 2010. године у Ванкуверу.

Рођен и одрастао у Зрењанину, успешно се бавио рукометом и стигао до првог тима Пролетера, а онда му се указала сјајна прилика за наставак школовања и бављење спортом у Америци. Отишао је у Атланту, након успешног почетка на колеџу, а доживео је тешку саобраћајну несрећу, остао инвалид, али вођен спортским духом, вољом и огромном енергијом, почео је да тренира скијање.

– Нисам клонуо духом након дугог опоравка, у скијању сам као параолимпијац пронашао нови смисао и све је тако кренуло – каже Јасмин, напомињући да је на Зимској параолимпијади у Ванкуверу, био једини такмичар који је представљао Србију.

Због скупих тренинга, припрема и недовољно развијеног параолимпијског зимског спорта у Србији, у договору са челницима Параолимпијског савеза Србије, донео је одлуку да се такмичи за Сједињене Америчке Државе, где и данас живи, а за америчку репрезентацију наступио је на Зимским параолимпијским играма 2014. у Сочију и освојио девето место и у Пјонгјангу 2018. године, где је био дванаести.

Боравак у родном граду, који посећује бар једном годишње, Јасмин је искористио да најави четврти параолимпијски наступ, фебруара наредне године у Пекингу, а колико је везан за своју земљу, потврдио је у више наврата, када је слао скије за параолимпијце Србије и организовао такмичење инвалида на Старој планини.

– Моја породица и родбина су овде у Зрењанин и долазим често да их обиђем – каже Јасмин, уз нагласак да свој родни град обожава. Са супругом Саром и ћеркицама, обожава да сврати у Зрењанин, у којем ће након Пекинга, провести једномесечни одмор.

Алпским скијањем, као једном од најтежих дисциплина за особе са инвалидитетом, бави се пуних 16 година.Уз љубав према овом спорту, највише времена проводи у пецању, које му је омиљени хоби.

УЧЕСТВУЈЕ И У ПЕКИНГУ

– СПЕЦИФИЧНО је то веома, у Америци имам одличне услове да се бавим скијањем, али ја Србију носим у души и блиско сарађујем са драгим пријатељима из Параолимпијског савеза Србије, виђамо се на такмичењима и размењујемо искуства – додаје Бамбур, којем ће наступ у Пекингу бити четврто учешће на Параолимпијади.

ПАСОШ

ЈАСМИН Бамбур на пријему код градоначелника Зрењанина Симе Салапуре, није скривао одушевљење када му је уручен пасош Европског града спорта за 2021. годину, његовог Зрењанина.

Objavljeno: 28. 11. 2021.

Izvor: www.novosti.rs

Autor: Bogoljub Grujić