Изабрани корисници 16 станова у Кули

Кроз пројекат Актис – Активни инклузивни сервис у Кули је конкурсом додељено 16 станова за 22 подносиоца захтева, који су сврстани у четири циљне групе.

Фото: Дневник/Р. Хаџић

КУЛА: Кроз пројекат Актис – Активни инклузивни сервис у Кули је конкурсом додељено 16 станова за 22 подносиоца захтева, који су сврстани у четири циљне групе.

Општина Кула кроз овај пилот пројекат покушава да збрине најугроженије чланове локалне заједнице.

Прилику да користе општинске станове добило је осморо младих који напуштају систем социјалне заштите или породични смештај, осам особа са инвалидитетом и/или менталним тешкоћама, четири жртве породичног насиља, и две особе које припадају групи локалног сиромашног становништва. Одбачено је пет пријава јер нису били благовремено поднете, или су непотпуне или чак недозвољене. Млади који су прошли кроз хранитељски програм живеће у становима заједно.

Директор Друштва за помоћ МНРО „Плава птица“ из Куле Марко Кошутић каже да се станови не добијају у власништво од Општине Кула, већ на коришћење.

– Осим тих станова, корисници улазе у програм који значи да имају неке мере активне инклузије, односно имају свог саветника/социјалног радника, свака од тих породица или особа, који је задужен да им помогне да нађу посао или да прати како испуњавају обавезе, како деца похађају наставу. Он прави план свега онога што је потребно за нормалан живот и помаже им да тај план реализују – каже Кошутић. – Услов да би они били у тим становима је да спроводе тај план који је направио социјални радник.

Кошутић каже да особе које су добиле стан и даље имају обавезе и предвиђено је да се они прате три године и имају контакт са социјалним радником.

– Након три године, ако се тај план оствари, у смислу да се особа запосли, оствари неке приходе, уштеди неки новац итд. идеја је да изађе из тог стана, односно да себи купи стан или кућу, а да се у те станове прими идућа група корисника која би прошла кроз исти програм – каже директор „Плаве птице“, која спроводи пројекат уз подршку Општине Кула.

Неки корисници прелазе са породицом у стан, док самци уколико су способни да живе самостално, прелазе сами.

– Уколико је особа ментално оболело лице, онда се у стан усељава са породицом. Тако ћемо у неким становима имати самце, у другим породице, у трећим ћемо упарити две или три особе, једино млади који излазе из хранитељства, они ће бити заједно, њих по троје у стану – наводи Кошутић.

У пројекту је укупно 16 стамбених јединица за 22 подносиоца захтева, али је опет реч о више особа, наводи Кошутић, јер неки људи имају децу, други се усељавају са породицама.

– Ми додељујемо решења људима који су ушли у програм мера, и сад ћемо урадити консултације са њима који стан им одговара, које површине, да ли кућа или стан. Пошто имамо десет станова у јавној својини општине Кула који сада улазе у тај програм и још шест нових стамбених јединица се купује, када се уради упаривање корисника са становима, онда идемо у процес реновирања и адаптације станова, јер су кроз пројекат обезбеђена средства да се сваки од тих станова реновира и опреми намештајем, апаратима и свиме што је неопходно за живот – каже директор „Плаве птице“.

Тек након тога, ући ће се у процес пресељења корисника, односно породица, а до тада ће социјални радници радити са њима на томе да их припреме за пресељење, да упознају будуће окружење, већ се баве налажењем посла… да би они када стан буде реновиран, могли да пренесу нешто још својих ствари и да пређу. То се очекује да ће бити на пролеће, вели Кошутић.

Осим обезбеђених станова, Општина Кула у пројекту има и новчани удео, док остатак пројекта финансира Европске унија.

М. Стакић

Objavljeno: 25. 11. 2021.

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor:M. Stakić