У новом парку већ уживају шетачи и малишани

Уређивање парка код Ранжирне станице је при крају, односно ускоро се очекује окончање друге и треће фазе, за које је Град издвојио 128 милиона динара.

Фото: Дневник/ Филип Бакић

Уређивање парка код Ранжирне станице је при крају, односно ускоро се очекује окончање друге и треће фазе, за које је Град издвојио 128 милиона динара.

Како су и потврдили из Управе за грађевинско земљиште радови су се одвијали планираном динамиком, а сређивање парка између Новог насеља и Детелинаре је у финишу. Малишани већ уживају у постављеном игралишту, шетачи у лепом амбијенту и одмару на клупама крај фонтане, док поред њих радници “ударају гланц”. У вечерњим сати нови парк је осветљен и представља нови украс овог дела града.

Предвиђена је и градња саобраћајних површина у околини, што подразумева нове саобраћајница, пешачке стазе, паркинге, као и постављање јавне расвете. Тај посао је, иначе, поверен новосадском “Пут инвесту”, а реч је о инвестицији вредној 161,4 милиона динара. За све три фазе уређивања парка задужено је исто предузеће – “Градитељ НС”, а подсећања ради, први део радова завршен је претходне године.

У првој фази, за коју је издвојено 149 милиона динара, изграђен је део пешачких стаза, фонтана “водени ток” на улазу у парк, јавни тоалет са простором за механизацију, подземна инфраструктура, као и јавно осветљење. Наставак радова обухватао је уређивање централног дела зелене површине, градња заливног система и насипање и збијање туцаника не преосталом делу пешачких стаза. Радници су поставили и гранитне капе на централној фонтани, завршавају терен за боћање, “тартан” подлога је на дечјим игралиштима, на којима су већ постављени реквизити. Паралелно с тим радовима, у току је хумузирање и припрема терена за озелењавање, што је у надлежности ЈКП “Градско зеленило” који треба да одраде и заливни систем “кап по кап”.

Парк, северно од Ранжирне станице и Улице Радомира Раше  Радујкова, правоугаоног је облика, површине око 3,49 хектара и системом стаза је подељен на наколико целина, са садржајима који су намењени  различитим групама корисника. Пројектант је предвидео два игралишта, за децу млађег и старијег узраста, као и теретане на отвореном за одрасле.


Више од 161 милион за инфраструктуру

Око парка код Ранжирне станице планирана је изградња водоводне и канализационе мреже, саобраћајница, паркинга и бициклистичких и пешачких стаза, као и постављање нове јавне расвете. Вредност те инвестиције је 161,4 милиона динара, а уговор је закључен с новосадским „Пут-инвестом”, који је на тендеру Градске управе за грађевинско земљиште и инвестиције учествовао с фирмама „AB&CO”, „Енерготехника – Јужна Бачка” и „Сунико солушн”.

Предвиђена је градња 282 паркинга од бехатона, с четири места за  инвалиде, као и тротоар уз ивицу парка и бицклистичка стаза у Улици Радомира Раше Радујкова. У продужетку парка биће изграђене саобраћајне површине с одговарајућим паркинг-простором, које ће бити повезане с улицама Родољуба Чолаковића, Ђорђа Никшића и Милана Јешића Ибре, у којој ће након реконструкције, бити 233 паркинга, с четири места за инвалиде. 


Другом фазом радова обухваћено је постављање бехатона на више од 5.000 квадрата пешачких стаза, градња мостића преко велике фонтане, као и два мања водоскока. Осим тога, предвиђено је и постављање одговарајућих чесми и урбаног мобилијара, а у парку су већ клупе, корпе за отпатке… Терен је уређен, уклањањено растиње и следи даље озелењавање.

У оквиру треће фазе радова уређивало се и опремало дечје  игралиште, терена за боћање и др. Тај простор за најмлађе пројектован је уз планирану посластичарницу, а опремљен је справама попут клацкалица, љуљашки, њихалица, четвороседа на федерима, фиксних гумених играчака, као и мултифункционалним комплексом. Игралиште за старију децу смештено је у западном делу парка и ту је, такође, предвиђен  мултифункционални комплекс за децу од 5 до 12 година, као и део с  пањевима и ходалицама за моторику. Како је у тендерској докумантацији својевремено најављено, у делу простора намењеном за одмор и дружење, планиране су радијално постављене континуалне клупе и перголе. Осим  мобилијара, поставља се и одговарајућа расвета, која ће, како је наведено, бити опремљена модулима за разглас, музику, вај-фај.

Уз дечје игралиште, планирана је целина с теретаном на отвореном и справама за вежбање, од којих су неке намењене особама с инвалидитетом.

Ј. Вукашиновић

Objavljeno: 9. 9. 2021.

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: J. Vukašinović