Nadaju se novom druženju

Kamp „Dodir sl0bode“ očarao učesnike

Humanitarno udruženje za pomoć bolesnoj deci i mladima sa smetnjama u razvoju i invaliditetom „Čaropansko srce“ uspešno je organizovala prvi inkluzivni kamp pod nazivom „Dodir slobode“. Ideja je potekla iz želje da deca provedu više vremena zajedno, naročito posle veće pauze zbog korone, da druženje bude u prirodi, na čistom vazduhu uz osmišljene aktivnosti za druženje i učenje. Kamp je održan na Goču, a učesnici su bili smešteni u Dečijem odmaralištu Stanišinci.

Danijela Jovanović, mama dečaka sa smetjama u razvoju, prezadovoljna je kampom i smatra da je bio veoma koristan i zanimljiv njenom sinu.

Mateji je kamp značio zbog socijalizacije, mogao je da uči od dece urednog razvoja. Bio je udaljen od kompjutera, TV-a, tableta, što je jako bitno . Boravak u prirodi i šetnja prijaju svoj deci. Mateji se najviše dopao večernji zabavni program jer voli da peva i igra. Isto tako je učestvovao u kreativnim radionicama što je jako bitno za njegovu finu motoriku. Deca su ga prihvtila sa puno ljubavi i simpatije – objašnjava ona.

Tokom kampa roditelji su razmenjivali iskustva.

Dobila sam korisne savete za dalji rad sa Matejom. Isto tako je prijala i promena sredine i udaljavanje od svakodnevnih obaveza. Ovo iskustvo bih svakako ponovila. Pozvala bih sve roditelje dece sa smetnjama u razvoju da se priključe jer je mnogo lakše kada svoj problem podele sa nama – ističe ona.

U prirodnim lepotama Goča smenjivale su se likovne, muzičke, dekupaž radionice, te radionice izrade nakita, beđža, ukrasa, sportskih aktivnosti, jutarnja gimnastika, šetnje, zabavni večernji program, maskembali… Sve je rađeno u saradnji sa animatorima iz odmarališta.

Tridesetčetvoro dece je mladih sa poteškoćama u govoru i motorici, cerebralnom paralizom, autizmom, slabovida i slepa, kao i deca bez smetnji u razvoju, pokazala su kreativnost i pozitivnu energiju.

Pod mentorskom palicom učiteljice Dragane Babić za kreativne i profesorke Milene Popović za muzičke radionice, deca i mladi, zajedno sa roditeljima i pratiocima, stvorili su divne ručne radove i upoznali različite muzičke istrumente u ritmu najlepšeg zvuka srca ove inkluzivne priče – navodi Sara Popović predsednica Udruženja „Čarapansko Srce“.

Napominje da su mladi sa smetnjama u razvoju iz Udruženja „Osmeh na dlanu“ i „Udruženja za pomoć osobama sa autizmom“ Kruševac, koji su tokom kampa uložili energiju i pokazali svoje kreativne sposobnosti, dokazali da se ljubav deleći se – umnožava.

Mladi su uživali u predtavi „Prljavo i čisto nijeisto“, koji su, donevši zbog učesnika kampa na Goč izvele Kruševačke glumice, sestre Nestorović.

-Gde je ljubav jedina stvar na svetu koja se deljenjem umnožava dokazali su i naši dragi polažnici kampa – objašnjava Sara

Kamp je trajao četiri dana, a pošto se pokazao kao izuzetno uspešno i deci zanimljiv u „Čarapanskom srcu“ se nadaju da će ponovo organizovati nešto slično.

-Pri dolasku na kamp najčešće pitanje dece je bilo ono čuveno:“Kad stižemo?“. U povratku sa kampa pitali su:“A kad ćemo da se vratimo na Goč?“. Nažalost, mi u ovom trenutku ne znamo odgovor na ovo pitanje, ali se nadamo da ćemo uz pomoć Grada Kruševca i humanih ljudi uspeti da ponovo nacrtamo osmeh i radost na licima naše dece i mladih i usrećimo ih na adresi Zlatni potok, srećan broj 3 – kaže Popovićka.

Kamp pod nazivom „Dodir slobode“, organizovan je pod finansijskim pokroviteljstvom Grada Kruševca.

M. S. Foto: Udruženje „Čarapansko srce“

Objavljeno: 27. 8. 2021.

Izvor: GRAD – KRUŠEVAC – Bez naslova

Autor: M. S.