OVIM MLADIM LJUDIMA UMETNOST ZNAČI SVE Sve je počelo orkestrom „Dobri ljudi“, a sada se pretvorilo u MNOGO VIŠE

Pored njenog nemerljivog uticaja na kvalitet života, umetnost je nezamenljiva spona među različitim kulturama i ljudima.

Pored njenog nemerljivog uticaja na kvalitet života, umetnost je nezamenljiva spona među različitim kulturama i ljudima.

Za korisnike i korisnice Škole za osnovno i srednje obrazovanje „Milan Petrović” sa domom učenika iz Novog Sada, koju pohađaju deca sa smetnjama u razvoju i osobe sa invaliditetom, od rođenja do starosti, umetnost je prozor u novi svet.

Kroz projekat Prekogranični zvuk, ples i slika za osobe sa invaliditetom zahvaljujući EU sufinansiranju, kupljeni su posebni uređaji koji su omogućili osobama sa invaliditetom da samostalno sviraju, igraju i slikaju.

Ovo je nastavak već uspešnog projekta kada je kupljen soundbeam uređaj baziran na senzorima koji detektuju čak i najmanje pokrete tela pomoću ultrazvučnih talasa i pretvara ih u zvukove.

Za korisnike i korisnice škole „Milan Petrović“ ovo je bila stvar koja im je promenila živote. Tada je osnovan orkestar „Dobri ljudi“ koji već nekoliko godina unazad nastupa na različitim događajima i aktivno učestvuje u kulturnom životu zajednice.

Pod rukovodstvom Žarka Sebića i Renate Koler orkestar je učestvovao na brojnim događajima – na Novosadskom džez festivalu u saradnji sa Boris Hložan triom, u stvaranju muzike za dokumentarni film “Kad bih mogla da biram…“, na ovogodišnjoj proslavi Dana Evrope, a našli su se i u aplikaciji Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2022.

Orkestar svojim nastupima nastoji da poboljša senzibilitet zajednice prema osobama sa invaliditetom.

– Nastupamo svuda besplatno, jer nama je cilj da ih sugrađani vide, da shvate koliko oni zapravo mogu i koliko su isključeni iz zajednice, a imaju iste potrebe kao i svi njihovi vršnjaci i vršnjakinje. Ti nastupi im beskrajno mnogo znače – kaže Mirjana Isakov, koordinatorka projekta.

Uspešnost ovog projekta navela je partnere da ga prošire na sliku i ples, tako da od ove godine tridesetoro mladih sa invaliditetom pored muzičkih uključuju se u likovnu i u radionicu pokreta.

Nabavljena je VR tehnologija uz pomoć koje će učesnici i učesnice moći da slikaju u virtuelnom 3D okruženju uz pomoć Oculus Quest i Google Tilt brush četkice.

Ovi likovni radovi u finalnom proizvodu povezaće se sa muzikom koja se izvodi pomoću Soundbeam uređaj u jedinstveno multimedijalno i interaktivno digitalno delo. Projekat je jedan iskorak i pomoć u uklanjanju barijera i priznavanju prava za ravnopravno učešće u oblasti umetnosti.

– U avgustu smo nastupali na Festivalu uličnih svirača, u septembru nas čeka kamp u Baji koji organizuje vodeći partner Udruženje „United Way“, a u decembru ćemo na završnoj konferenciji u Novom Sadu prezentovati rezultate projekta – najavila je Mirjana Isakov.


Foto: www.blic.rs

Delegacija Evropske unije je ponosni partner Paraolimpijskog komiteta Srbije.

Izvor: www.blic.rs