POD ISTIM KROVOM DOM I POSAO: Subotičani traže sistemsko rešenje za stanovanje osoba sa invaliditetom

NAJVEĆA briga, u moru onih sa kojima se svaki dan nose roditelji mališana sa invaliditetom je šta će biti sa njihovom decom kada njih ne bude bilo.

Foto J. Lemajić

Ko će brinuti o njima, gde će i od čega živeti, da li će morati da budu u nekom od domova koji su već prepunjeni.

U Subotici postoji Mreža organizacija za pružanje podrške osobama sa invaliditetom koja okuplja čak 11 udruženja koja bave problemima osoba sa invaliditetom, a svi oni se susreću sa sličnim problemima.

– Roditelje najviše brine stanovanje uz podršku. Dom „Kolevka“ smeštaj i podršku zakonski pruža deci i omladini do 26 godina, a posle toga neophodno je rešiti problem boravka – kaže Snežana Maravić iz Udruženja „Zajedno“, dodajući da iako saradnja između svih udruženja postoji, ona treba da se podigne na viši nivo.

– Jedino zajedničkim snagama možemo doći do određenog cilja i kvalitetnih rezultata, a vremenom ćemo videti koji model se u Subotici može najbolje implementirati i zaživeti.

Primer dobre prakse dolazi iz Velike Plane, gde radi udruženje „Volja za životom“. U okviru modela koji se primenjuje u ovom Udruženju adaptirana je kuća gde sada živi 11 korisnika, a planira se da ih u budućnosti bude oko stotinu.

 LJudi koji žive u toj kući imaju svoj mali biznis. Napravili smo halu za preradu voća i povrća, farmu kokošaka i da sutra dođe neko ko ne želi da podrži stanovanje uz podršku, svi oni mogu da žive od svog rada – objasnio je Radovan Radulović, osnivač udruženja „Volja za životom“.

– Planiramo još pet takvih kuća, jer postoji potreba za tim. Svaka će imati svoju jedinicu i svoj porodični biznis, tako da neće zaviti međusobno.

RASIPANJE NOVCA

DA treba da postoji jedno krovno udruženje koje će se na nivou okruga baviti problemima osoba sa invaliditetom smatra načelnik Severnobačkog okruga Bojan Šoralov, koji je organizovao skup „Društveni dijalog“ .

– Iako rade odlično, imamo 11 udruženja koja su dobijala određena sredstva od lokalne samouprave, a to je rasipanje novca. Ne možemo na toliko mesta da plaćamo struju, vodu, knjigovođu, već treba da ih objedinimo, da sve budu pod jednim krovom. Tako bi to jedno udruženje dobilo značajnu svota kojom bi mogli da rešavaju važne stvari – objasnio je Šoralov.

Objavljeno: 11. 8. 2021.

Izvor: www.novosti.rs

Autor: J. L.