Ko ima donosi, ko nema odnosi

U RUSKOM KRSTURU POKRENUTA AKCIJA U KOJOJ SE BESPLATNO DELI STARI OČUVAN NAMEŠTAJ

Agilni tapetari najbolje znaju gde ima "višak " nameštaja, Foto: А. P.(www.novosti.rs)

DOBAR nameštaj u svakoj kući! To je geslo u Ruskom Krsturu, ne samo zato što je ovo selo kod Kule poznato po vrsnim tapetarima, nego i zahvaljujući humanitarnoj akciji koja je povedena u Mesnoj zajednici.

Očuvani nameštaj se prilikom kupovine novog više ne baca, nego se poklanja socijalno ugroženim porodicama.

-Akcija je pre 3 meseca počela slučajno, kada je tapetar Tihomir Medić rekao da porodica iz Savinog Sela, za koji je pravio nameštaj, nudi 4 kauča, 2 fotelje i dvosed, jer im više nisu potrebni, a u odličnom su stanju. Odneli smo te stvari u jednu veliku prostoriju u MZ, koju smo pretvorili u „Salon nameštaja“ – priča nam Mihajlo Pašo, sekretar MZ Ruski Krstur.

Ubrzo su stvari iz Savinog Sela našle nove vlasnike, jer u Ruskom Krsturu, nažalost, kako kaže Mihajlo, još ima onih kojima su nameštaj kartonske kutije.

-Koliko je akcija zaživela, svedoči to što se „salon“ za kratko vreme isprazni. Odmah se potom i napuni, u čemu mnogo pomažu tapetari, jer najbolje znaju gde ima suvišnog nameštaja, onog koji valja – kaže Paša

U poslednjoj „turi“ proteklih dana podeljen je nameštaj meštanina, koji se preselio u Kulu, a u Ruskom Krsturu je ostavio ogroman regal, elemente, aspirator, bojler i ugaonu garnituru za kuhinju, trpezarijski sto, trosed, dvosed, fotelje i frižider.

-Prikupili smo neoštećen nameštaj, koji odmah može da se koristi, uz minimalno čišćenje i dzinfekciju. Nedavno nam je jedan tapetar iz svoje radnje poklonio potpuno novu sobnu ugaonu garnituru, koju smo već uručili – ističe Paša.

Nameštaj je dosad dobilo 10 domaćinstava, a kako je naglasio, prednosti imaju siromašne porodice sa više dece.

-Ljudi ne ulaze u “ salon“ da razgledaju šta ima nego prijavljuju šta im je od nameštaja potrebno, i upravo to dobijaju. Tako sprečavamo da se poklonjen nameštaj proda – objasnio nam je sekretar MZ. Z. Rajić


SRCEM ZA GRAĐANE

DIREKTOR JKP „Ruskom“ Igor Fejdi, koji je takođe uključen u akciju dodele nameštaja, kaže da najveće zasluge za njen uspeh ima Paša, „jer radi srcem za građane“. Mlađi sekretar MZ je prošlog leta, čim je stupio na dužnost, inicirao postavljanje kutija u selu za prikupljanje novca za bolesne i unesrećene, a trenutno za opremanje Udruženja za pomoć MNRO „Plava ptica“ u Kuli.


Objavljeno: 19. 7. 2021.

Izvor: NARODNE NOVINE, NIŠ – Štampa

Autor: Z. Rajić

O tome i na:

КО ИМА ДОНОСИ, КО НЕМА ОДНОСИ: У Руском Крстуру покренута акција у којој се бесплатно дели стари очуван намештај – www.novosti.rs