ДУША У СТАКЛО УТКАНА: Стакларство је симбол Параћина, а синоним за његов дизајн Србобран Килибарда

Килибардин мозаик тежак скоро шест тона у будућем музеју заузимаће цeнтрално место….

Фото З. Рашић

ВЕСТ да ће Параћин, град са стогодишњом стакларском традицијом, градити музеј стакларства, обрадовала је све Параћинце који су за Стаклару емотивно везани, па иако је ручна производња одавно замрла, а стаклодувачи оставили своје луле – у том музеју коначно ће се све уникатне стаклене форме – права уметничка дела, наћи на једном месту.

Ако је Параћин симбол за стакларство, Србобран Боца Килибарда је синоним за његово дизајнирање. Килибардин мозаик тежак скоро шест тона у будућем музеју заузимаће централно место, што је посебна радост за овог свестраног уметника који је, каже, све своје емоције правасходно уткао у стакло.

– Ја сам стакларско дете јер ми је отац био стаклодувач. У фабрици сам прошао све фазе, од декоратера до дизајнера, будући да нисам имао то формално образовање. Без обзира на то, осећао сам стакло онда, а и данас, мада сам поодавно пензионер, радим стаклене форме јер је то најплеменитији материјал. Његово обликовање врхунска је уметност. Био сам запослен у погону где се правило ручно трговачко стакло. Ту, поред пећи, из ужарене стаклене масе настајало је савршенство, мада је за то требало петнаестак година зноја и труда – прича, за „Новости“, Килибарда.

По стаклу је добио надимак Боца, по ком га сви препознају. Временом, број дизајнера у фабрици се осипао, а посла је било и те како. Килибарда је осамдесетих година направио право освежење на тржишту кад је фабрика, по његовој замисли, почела да производи матирано (бојено) стакло. Чак су и неки хотели у Лас Вегасу користили есцајг који је он креирао, од пиксле, преко тањира и чаша, до вазе. Обожавао је посебно плаву – марино боју, па су настајале, и ван комерцијалног програма, неке фантастичне стаклене ствари. То су сви уникатни комади.

ТОЧАК

ПОСЛЕДЊА скулптура од стакла коју је Килибарда направио јесте точак за крагујевачки Центар за рехабилитацију особа са инвалидитетом „Искра“. Скулптура ће стајати на постаменту испред зграде и већ је стигла до корисника као поклон, а биће постављена на јесен. Точак је симбол колица, неопходних за кретање особама са инвалидитетом, односно – живот.

ПЕЋ ОД 25.000 СТАКЛЕНИХ ПЛОЧИЦА

НАЈЛЕПШЕ се осећао кад је направио мозаик поводом обележавања осам деценија рада Стакларе.

– Комбинацијом равних и дуваних комада стакла, преко 25.000 плочица, осмислио сам композицију која асоцира на наше пећи. Мајстори су то лепили две недеље по мојим инструкцијама, у три смене и успели смо да завршимо на време – присећа се Килибарда.

Objavljeno: 16. 7. 2021.

Izvor: www.novosti.rs

Autor: Z. Rašić