GLAVNI CILJ TRKE JE OSMEH! Grifin na maratonu „Dva grada Sarajevo – Istočno Sarajevo“

Na maratonu koji se održava u nedelju „Dva grada Sarajevo – Istočno Sarajevo“ učestvovaće i Grifin, tim osoba s invaliditetom.

Grifin

Na maratonu koji se održava u nedelju (18. jul) „Dva grada Sarajevo – Istočno Sarajevo“ učestvovaće i Grifin, tim osoba s invaliditetom.

Glavni cilj svake njihove trke je osmeh. 

Jagodinci sa velikim srcem i željom, učestvovali su i prošle godine na događaju „Dva grada Sarajevo – Istočno Sarajevo“.

– Prihvatili smo da budemo deo trke i popularizujemo učešće osoba sa invaliditetom. Vreme maratona je zbog pandemije bilo skraćeno sa šest na pet sati, a naše dotadašnje vreme na punih 42 kilometra iznosilo je pet sati i 46 minuta. Bila je to nemoguća misija, jer nismo bili u punom sastavu i bili smo iscrpljeni fizički od prethodnih trka i psihički od puta. Međutim, kao što kažu: „Ko sme – taj može. Ko ne zna za strah – taj ide napred!“ – priča Marko Gajić, jedan od članova tima za izazove osoba sa invaliditetom.

I, trku su završili za četiri sata i 52 minuta.

– Tim vremenom uspeli smo da iznenadimo sve učesnike, kao i organizatora, koji nam je uputio otvoren poziv i za ovu i za 2022. godinu. Upravo 2022. osobe s invaliditetom će imati zasebno učešće na ovom maratonu, ali će biti ravnopravni sa ostalim takmičarima i učestvovaće na Balkanskom prvenstvu u Sarajevu.

Ove godine će na stazu izaći njih 15.

– Nas ima 15 koji izlazimo na stazu, od toga je osam takmičara sa invaliditetom i sedam asistenata. Biće tri ekipe koje će trčati maraton i dve štafetne ekipe koje će trćati po 14 kilometara – kaže za naš sajt Aleksandar Andrejić, jedan od dvoje slepih koji je deo Grifina. 

Marko Gajić navodi šta je zapravo njihov cilj na svakoj trci.

– To su osmesi naših drugara Alekse Petrovića, koji boluje od cerebralne paralize od rođenja, Iskre Milenković, koja je slepa, i Danijela Stoiljkovića. Većina trkača se trudi da pobedi na trci, dok se mi trudimo da pobedimo predrasude koje su nametnute kako kod nas, tako i u većini sveta. Umesto prvih mesta, pehara, nagrada i medalja, mi prvenstveno imamo za cilj promovisanje takmičenja osoba sa invaliditetom kao ravnopravnih učesnika. Bez njihovih osmeha, naš cilj ne bi bio potpun.

Grifin iza sebe ima mnogo trka. Učestvovali su na tri Beogradska polumaratona, Prvom srpskom maratonu u Beogradu, dva noćna polumaratona u Novom Sadu, dva polumaratona u Kragujevcu, noćnom polumaratonu u Kruševcu, polumaratonu na Srebrnom jezeru, polumaratonu u Čačku, maratonu u Jagodini, maratonu Dva grada Sarajevo – Istočno Sarajevo, kao i treil trci Crni vrh. 


Evo Jagodinaca, počinje zabava

Gde god da trče, kaže Gajić, uvek budu ispraćeni rečima hvale i gromoglasnim aplauzima.

– Takođe, uvek nas prepoznaju i pozdravljaju kao Jagodince sa velikim srcem i željom. Neki od povika koji se čuju iz mase trkača su:

– Evo ih Jagodinci, sad počinje zabava – bio je jedan od komentara kad nas prepoznaju.

A komentar slovenačkih trkača nas je posebno oduševio:

– Pivo je do sada bio jedini brend iz Jagodine, sada ste ga vi nadmašili, bravo, ekipo!


Objavljeno: 16. 7. 2021.

Izvor: www.alo.rs

Autor: M. Č.