U 2020. skoro tri puta više donacija za opšte dobro

Građani i kompanije u Srbiji u 2020. godini donrali su više od 90 miliona evra za opüte dobro…

Original magazin (www.originalmagazin.com)

Građani i kompanije u Srbiji u 2020. godini donrali su više od 90 miliona evra za opüte dobro, što je rast dobrotvornih davanja od čak 2,7 puta u odnosu na godinu koja je predhodila, procene su izveštaja „Srbija daruje 2020“ Katalist Balkansa.

Kako se navodi u izveštaju, koji je predstavljen juče u Novom Sadu, ukupan iznos donacija za prevazilaženje posledica pandemije virusa korona iznosio je 42,1 odsto. „Čak i davanja koja nisu povezana sa pandemijom premašuju za više od 10 miliona evra ukupna davanja u 2019. godini. Ovo je uvećalo prosečne donacije po pojedincu sa 4,9 evra u 2019. godini na 13 evra u prošloj godini“, navodi se u saopštenju za medije. Kako se dodaje, najsnažniji motivi građana Srbije da se uključe u dobrotvorne akcije jesu osećaj da čine dobro delo i uverenje da ličnim angažovanjem doprinose rešavanju nekog važnog problema. Nalazi istraživanja javnog mnjenja o filantropiji u Srbiji za 2020. godinu „Filantropija i mi – zbližavanje u toku“, koje je sprovela Trag fondacija u saradnji s agencijom Ipsos stratedžik marketing, takođe pokazuju da su građani pokazali najveću motivisanost kada je potrebno pomoći deci oboleloj od retkih bolesti i s invaliditetom, deci bez roditeljskog staranja, teško bolesnima, siromašnima i žrtvama nasilja.

„Kompanije su najviše donirale državi za borbu protiv kovida 19, a građani su aktivno donirali SMS-om za individulna lečenja sugrađana. Ako bismo zanemarili činjenicu da su donacije namenjene ublažavanju posledica pandemije činile najveći deo ukupnih donacija, druge oblasti su ostale nepromenjene u odnosu na 2019. godinu – zdravstvo (25 odsto), podrška marginalizovanim grupama (14 odsto), smanjenje siromaštva (devet odsto) i obrazovanje (sedam odsto)“, dodaje se u saopštenju.

Izveštaj „Srbija daruje 2020“ i istraživanje stavova građana „Filantropija i mi – zbližavanje u toku“, koji su juče predstavljeni vojvođanskim medijima u okviru Festivala filantropije, deo su Projekta za unapređenje okvira za davanje koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj USAID, a sprovodi Koalicija za dobročinstvo, koju predvodi Fondacija „Ana i Vlade Divac“. R. D.

Objavljeno: 1. 7. 2021.

Izvor: POLITIKA – Društvo

Autor: R. D.