БЛОКАДА РАЧУНА ФИРМЕ „МОБИЛИТИ“: У невољи лични пратиоци и деца са инвалидитетом

ФИРМА „Мобилити“ на дан блокаде рачуна…

Фото Ј. Лемајић

ОКО 30 личних пратилаца и неговатеља, које су путем сомборске фирме „Мобилити MГБ“ ангажовали Суботица и Сомбор, како би помогли својим суграђанима са инвалидитетом, протестовало је јуче испред Градске куће, јер од априла нису добили своје плате.

Без обзира на то што су локалне самоуправе испоштовале свој део уговора и уплатиле новац, зараде за 54 радника не могу бити исплаћене јер је рачун фирме у блокади. Задњу плату радници су добили у априлу.

– Желимо да заједнички решимо проблем неисплаћених зарада, да се нађе најбољи начин за то. Фирма је, по речима директора, добила измишљени порески дуг од више од 360.000 евра, због чега је блокирана и не може да врши исплату пратилаца – објашњава Милош Бероња, запослен као лични пратилац деце. – Било је речи да ће град преузети обавезе, исплатили су нам априлску плату и сада смо обавештени да град то не може да уради, да је су добили забрану од Пореске управе да нам исплате плате и да то не могу да ураде. Већина је потписала раскид уговора о раду, а има и нас који смо продужили уговоре јер радимо у вртићу. Не знамо шта да радимо.

По мишљењу Мирјане Филиповић решење је у томе да се „прескочи посредник између њих и града“.

– Осим зарада за мај и јун, неће нам бити плаћен ни годишњи за два месеца. Проблем може да се реши, а деци смо потребни. Град има новац и зато треба да се нађе трајна солуција, достојанствена и прикладна. Суботици има углед и нема потребе да заобилази права радника – истиче Мирјана. – Нека нас редовно запосле, а не да потписујемо анекс уговора сваког месеца, када су распусти и годишњи одмори прекидају нам се сва права, и на здравствено осигурање и прекида стаж.

Светлана Кнежевић, једна од оштећених пратилаца, каже да је у Градској управи одржан састанак после ког је речено да „немају решење за исплате, да ће отказати агенцији сарадњу и ангажовати другу“.

– То не гарантује да ћемо бити примљени у септембру на посао. Самим тим, родитељи деце са посебним потребама су угрожени и стављени у неизвесну ситуацију – истиче Светлана.

Град Суботица је упутио допис пружаоцу услуге да се изјасни да ли ће и надаље несметано вршти услугу предвиђену Уговором, јер ће у супротном бити принуђен да раскине наведени уговор.

– У одговору који је стигао каже се, између осталог, да „Мобилити“ не може гарантовати несметану реализацију уговора о набавци услуге, те ћемо бити принуђени да уговор раскинемо – каже начелница Градске управе Марија Ушумовић Давчик.

ТЕШКОЋЕ ЗБОГ НЕПЛАЋЕНОГ ПДВ

ФИРМА „Мобилити“ на дан блокаде рачуна, није имала неизмирених обавеза према запосленима, салдо дуга био је нула, са претплатом на пореским рачунима и пружањем финансијске подршке пројектима цивилног сектора.

– Сада је рачун у блокади за износ од око 43 милиона динара. Реч је о примени Члана 25. Став 2. Тачка 11. Закона о ПДВ-у. После контроле Пореске управе, одређена је мера, обрачунат је ПДВ по општој стопи од 20 одсто. Жалили смо се другостепеном Пореском органу и жалба је одбијена, те смо упутили тужбу Управном суду у Београду 11. маја 2021. Дакле, Решење није правоснажно, али жалба не одлаже извршење, рачун је блокиран – наводе у „Мобилитију“ и додају да су сви пружаоци тих услуга изузети од плаћања ПДВ, осим њих.

Objavljeno: 29.6.2021.

Izvor: www.novosti.rs

Autor: J. Lemajić