У обући из Новог Сада Руси, Чеси, Италијани

Новосадска фирма „КС сејфти”, пиротски „Тигар” и шабачки „Леон” уговорили су с руским дистрибутивним ланцем „Еталон центар” извоз ловачке, заштитне радне и медицинске обуће

Фото: КС Сејфти Нови Сад

Обућа произведена у погонима у Србији одавно се пласира и на тржишта ван наше земље, а ускоро ће пут Русије кренути нове количине.

Наиме, три произвођача обуће – новосадска фирма „КС сејфти”, пиротски „Тигар” и шабачки „Леон” уговорили су с руским дистрибутивним ланцем „Еталон центар” извоз ловачке, заштитне радне и медицинске обуће у Русију, вредне више од милион евра. Иако је с та три уговора извоз српске обуће на руско тржиште повећан, очекивања су већа јер руски партнер месечно испоручује 100.000 пари обуће на тржиште Руске Федерације и Заједнице Независних Држава.

– Ако се узме у обзир да је за целу протеклу годину из Србије у Руску Федерацију извезена обућа у вредности од седам милона евра, ово је већ 15 одсто повећање у односу на протеклу годину –  каже Немања Јовановић из Удружења за индустрију текстила, одеће, коже и обуће Привредне коморе Србије. – Ово што је за сад потписано од уговора, то су полугодишњи капацитети од јуна до децембра. Следеће године иде аутоматско дуплирање, зато што ће подразумевати од јануара до децембра.

Компанија „КС Сејфти Нови Сад” има дугогодишње искуство у производњи и пласману обуће на домаћем и страном тржишту. Реч је о предузећу за професионалну рехабилитацију, а у погонима ради четрдесетак запослених, од који су петнаестак особе са инвалидидтетом. По речима директора компаније”КС Сејфти Нови Сад” Бранислава Гогића, дневно се у погону у Новом Саду произведе око 500 пари обуће, а више од половине пласира се у Чешку, Италију, Словенију, Немачку и Аустрију, а сада ће заштитна обућа бити пласирана и на тржиште Русије.

– Најбитнија ствар у самој обући јесте калуп који пружа удобност приликом ношења – каже Гогић. – Друга и веома битна ствар су материјали који се уграђују, а од тих материјала најбитнији фактор је кожа и оно чиме можемо да се поносимо јесте то да у Србији откупљујемо сирову кожу, односно српског бика који прерађујемо и имплементирамо у наш производ.

По речима директора маркетинга Немање Томића, компанија постоји већ три деценије.


Потпис након анализе квалитета

За извоз обуће на руско тржиште узорци су морали да прођу тестирања у тамошњим лабораторијама, потом да се ускладе декларације о саставу и квалитету с стандардима који важе у тој земљи, након чега се приступило потписивању уговора. Уговоре с руским дистрибутером „Еталон центар” ускоро би требало да потипшу још неке српске фирме, односно очекује се да ће то учинити две компаније из текстилне индустрије и један произвођач дечје обуће.


– Наш комлетан асортиман – радна и заштитна обућа, као и ловачка и планинарска обућа, извозимо у земље у региону, али и земље Европске уније – каже Томић. – У производњи користимо што је могуће више сировине која се може набавити у Србији, а у нашем погону дизајнирана је и направљена прва срска планиранска ципела, која је постала официјална ципела Планинарског савеза Србије, на шта смо веома поносни. Она се већ изузетно добро позиоционирала на домаћем тржишу, а циљ нам је да такав успех постигнемо и на тржиштима ван Србије. 

Он указује да су производи из погона „КС Сејфти“ већ нашли пут до тржишта Русије, на које се извози практично цео асортиман. 

– Сарадњу с комапнијом “Еталон центар” успоставили смо захваљујући ПКС. Сад је већ потписан иницијални уговор и у наредних месец почеће испорука обуће на руско тржиште, а у току су преговори и да се повећају количине које ћемо извозити на то тржиште.

Д. Млађеновић

Objavljeno: 9. 6. 2021.

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: D. Mlađenović

O tome i na:

Povećan izvoz obuće za Rusiju, ko će sve hodati u srpskim cipelama – www.rts.rs