Trijumfovali Rumun Stojka i naša Nevena Jovanović

ODRŽAN 34. BEOGRADSKI MARATON

FOTO: STARSPORT© (Tanjug) (www.kurir.rs)

U polimaratonu pobedili Olivera Jevtić i Milan Mitrović

Rumun Silviju Stojka i srpska atletičarka Nevena Jovanović pobednici su 34. Beogradskog maratona. Stojka je 42. 195 metara pretrčao u vremenu 2. 34,43, ispred srpskog atletičara Marka Ranković (2.37,15) i Grka Nikolausa Santisa (2.58,92).

Jovanović je trku završila u vremenu 3.12,27. Drugo mesto pripalo je Danijeli Cvetković (3,33,45), a treće Jovane Čanak (3.39,56).

U polumaratonskoj trci pobedili su Olivera Jevtić i Milan Mitrović. Jevtićeva je kroz cilj 34. izdanja trke prošla u vremenu – 1.17,36. Drugo mesto osvojila je Katalin Kovač iz Mađarske (1.18,58), a treće još jedno srpska atletičarka Biljana Cvijanović (1.24,31).

Mitrović je trku na 21 kilometar završio u vremenu – 1.09,36, ispred Kenijca Stenlija Kiprutija (1.11,49) i Alima Imamovića iz Bosne i Hercegovine (1.12,39).

U maratonskoj trci učestvovalo je oko 1000 takmičara, u polumaratonskoj 4000.

Usled propisanih epidemijoloških mera, ali i preporuka organizatora, manji broj Beograđana, nego inače, pratio je uživo beogradski maraton. Ipak, podrška maratoncima nije izostala, a za dobru atmosferu bili su zaduženi trubači i bubnjari koje je organizovalo „Unika“ osiguranje, zvanično osiguranje svih učesnika Beogradskog maratona sedma godina za redom.

Bubnjari su pravili ritam trkačima davali kod Brankovog mosta, ispred murala posvećenog Dragoljubu Đuričiću, velikom prijatelju Beogradskog maratona, koji je tu oslikan upravo na zahtev maratonaca, a čiju izradu je obezbedilo “ Unika“.

Maraton je održan pod sloganom „Bez barijera“ a prvi put u istoriji nije održana Trka zadovoljsta, umesto koje, shodno sloganu, održana šetnja zadovoljstva za osobe sa invaliditetom.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i predsednica počasnog odbora 34. Beogradskog maratona, prof. dr Darija Kisić Tepavčević učestvovala je u šetnji zadovoljstva zajedno sa osobama sa invaliditetom. Pored Kisić Tepavčević koja je označila početak maratona sa gradonačelnikom beograda Zoranom Radojčićem i članom Kriznog štaba Predragom Konom, u toj šetnji je učestovalo i pomoćnik ministra u Sektoru za zaštitu osoba sa invaliditetom Biljana Barošević.

Objavljeno: 7. 6. 2021.

Izvor: POLITIKA – Sport

Mač i maraton

Na Beogradskom maratonu za vikend učestvovala je i poverenica za ravnopravnost Brankica Janković. Ali, ne kao trkač nego u skladu sa resorom koji vodi. Šetala je sa sportistima sa invaliditetom pod sloganom „Ravnopravno do cilja“. Društvo su joj pravile i naše reprezentativke u mačevanju. a pre šetnje Brankica se oprobala i u veštinama hladnim oružjem. Iako u ovoj akciji nije bila bitna pobeda, sportski je priznala poraz, uz poruku da je važno promocija ženskog sporta i parola „Jedan za sve – svi za ravnopravnost. S. S. R.

Objavljeno: 8. 6. 2021.

Izvor: VEČERNJE NOVOSTI

Autor: S. S. R.

O tome i na:

34. Beogradski maraton „BEZ BARIJERE“: Jevtićeva i Mitrović najbrži u polumaratonu, a Jovanovićeva i Stojka u trci na 42,195 kilometara – www.novosti.rs

PRELEPE SLIKE IZ GLAVNOG GRADA SRBIJE POSLATE U SVET: Stojka i Jovanović pobednici 34. Beogradskog maratona (FOTO) – www.kurir.rs

Održan 34. Beogradski maraton – www.glasamerike.net

-Stojka i Jovanovićeva pobednici 34. Beogradskog maratona – www.rts.rs