Asistenta svima sa invaliditetom

Organizacija Živeti uspravno apelovala na izmenu pravilnika

Beta – Novosadska organizacija Centar Živeti uspravno saopštila je juče da pravo na uslugu personalne asistencije treba da ostvaruju sve osobe u Srbiji bez obzira na stepen invaliditeta i na uzrast, jer je asistencija osnovni preduslov za samostalni život osoba sa invaliditetom.

„Po Zakonu o socijalnoj zaštiti, pravo na ovu uslugu imaju punoletne, društveno aktivne osobe s prvim ili drugim stepenom potrebe za podrškom drugih ljudi, koje su ostvarile pravo na uvećan dodatak za tuđu negu i pomoć. Za finansiranje ove usluge, sem u slučaju siromašnih opština, nadležne su lokalne samouprave i mogu je, kao i druge usluge, finansirati putem javne nabavke ili otvaranjem centra za pružanje usluga socijalne zaštite“, navedeno je u saopštenju te organizacije povodom Evropskog dana samostalnog života.

Ta organizacija je podsetila da se pre dva dana navršilo 12 godina od zvaničnog početka pilot servisa personalne asistencije u Novom Sadu, odnosno otkako Grad Novi Sad sufinansira tu uslugu.

„Ove godine će je finansirati za 35 korisnika, pokrivajući bezmalo sve troškove, ali i dalje iz tri izvora. Očekujemo promenu Pravilnika o ostvarivanju prava na finansiranje usluge personalne asistencije do kraja maja, kojim će biti predviđeno pokrivanje troškova punog obima usluge, u skladu sa preporukama Komiteta UN za prava osoba sa invaliditetom“, navedeno je u saopštenju.

Evropska mreža za samostalni žvot u svojoj Rezoluciji iz oktobra 2019. pozvala je Evropsku komisiju da dalje ne ulaže nijedan evro javnih sredstava u izgradnju bilo kog vida ustanova za samostalni život.

U toku je javna rasprava o Strategiji deinstitucionalizacije Srbije koja traje do 17. maja, dodaje se u saopštenju.

Da bi se zaista ostvarilo potenconalno pravo na uslugu personalne asistencije Zakonom o socijalnoj zaštiti i Pravilnikom o bližim uslovima i standardima za pružanje usluga socijalne zaštite to pravo treba da bude garantovano svima. Država treba da usmeri veći deo sredstava u cilju obezbeđivanja nesmetanog društvenog učešća osoba sa invaliditetom, od momenta nastanka oštećenja/smanjenja sposobnosti. Na taj način će u startu sprečiti proces trajnog onemogućavanja minimalno desetine svog stanovništva“, naveo je Centar Živeti uspravno. Beta

Objavljeno: 6. 5. 2021.

Izvor: DANAS – Društvo

Autor: Beta