Новосађанке Тијана и Наташа 15. маја јединственом акцијом прикупљају новац у хуманитарне сврхе

Две младе и храбре Новосађанке, Тијана Милојевић и Наташа Иванчевић, планирају да 15. маја од Новог Сада до Загреба бициклима пређу чак 442 километра…

(www.dnevnik.rs)

Две младе и храбре Новосађанке, Тијана Милојевић и Наташа Иванчевић, планирају да 15. маја од Новог Сада до Загреба бициклима пређу чак 442 километра, а све због једне мисије – да на два точка за сваки пређени километар прикупе по пет евра и сав новац донирају у хуманитарне сврхе.

Идеја за овај несвакидашњи подвиг родила се, како кажу, спонтано. Жељна авантура и нових изазова, Тијана је једног дана предложила Наташи да се заједно упусте у пријатељску авантуру и бициклом се провозају до суседне земље и посете колеге у сестринској фирми. Њихову идеју препознала је и фирма „Сервице Плус Гроуп”, у којој раде и дала њиховој идеји још важнији циљ.

– Када смо нашу идеју, која није била дефинисана, предложиле на једној виртуелној кафи у фирми и када је она прерасла у изазов – да ако до Загреба стигнемо за седам дана наша компанија донира пет евра по пређеном километру, схватиле смо да овај наш подухват треба да добије хуманитарни каратер и да нам ветар у леђа да се трудимо да скупимо што више новца – прича за „Дневник” Тијана Милојевић, која до сада није била физички активна, за разлику од њене пријатељице Наташе која је бивша кошаркашица. – Имамо два циља. Први је сакупљање новца за децу и спортисте са инвалидитетом кроз нашу вожњу, а други је да позовемо све који нас прате да се покрену у кретању, вежбању, помагању једни другима, бар кроз заједничку активност. Нас две смо посредством ове акције схватиле да смо обе од малих ногу сањале да помажемо некако људима којима је помоћ потребна и ми сад живимо свој сан јер имамо прилику да нам се та жеља и оствари.

На пут крећу саме, али до границе могу да их прате сви који желе да им буду подршка и дају им крила за испуњење њихове племените мисије. Већ су осмислиле и план путовања, а фирма у којој раде обезбедила им је и пратњу која им је, како кажу, преко потребна, ако на путу наиђу на неки проблем.

– По доласку у Загреб желимо да одемо до колега у сестринској фирми за које смо сигурни да ће нас дочекати како доликује некоме ко долази са напорног пута – каже Наташа Иванчевић. – Волеле бисмо да мало уживамо у том граду и да стигнемо да се вратимо до 23. маја у Нови Сад, јер Тијана има годишњицу и морамо да изненадимо Макија, њеног мужа, који нам је највећа подршка од првог дана, нечим лепим.

Ни једна ни друга нису раније имале искуство са бициклизмом, али то их није спречило да се ухвате у коштац са километрима, па се већ дуже време озбиљно припремају за пут на бициклима од седам дана, па четири пута недељно вредно тренирају.

– Поред тренинга, недељом имамо и викенд вожње, на које увек позивамо људе да нам се придруже – објашњава Наташа Иванчевић. – Тијана је, иначе, мој јунак због посвећености тренинзима и целој овој акцији. Она тренира редовно у 22 часа јер је то једини део дана када стигне да то чини од свих свакодневних обавеза. Тако да следећи пут кад неко помисли да каже да нема времена нека контактира Тијану да му она каже како да га пронађе.

Захваљујући сарадњи са удружењем „Чепом до осмеха”, са којим су успоставили сарадњу, отвориле су и наменски рачун на који сви заинтересовани могу да уплаћују новац који ће бити преусмерен за лечење једног или више деце у зависности од прикупљеног износа.

– Примера ради за једна колица треба око 3.000 евра, за једну тастаруру која ће помоћи детету да види треба 6.000 евра, а заједничким снагама људи и одговорних фирми ми то можемо да прикупимо – истиче Тијана Милојевић и додаје да су ипак, водећи се примером фирме у којој раде,  очекивале већи одзив друштвено-одговорних компанија. – Свакодневно позивамо појединце и друштвено-одговорне фирме да нас подрже. Овом приликом бисмо их замолили да погледају и своје мејлове и одговоре на наше поруке и укључе се донацијом. Осим наше фирме, „Нике”, „Дећатлон”, „Цаприоло” и „Инвицта” су нас подржали тако што су нам дали опрему неопходну за припреме и пут, па им овом приликом и захваљујемо. Неколико појединаца се, у својим могућностима, такође укључило. Када кренемо на пут, 15. маја, биће активан и број на који ће путем поруке сви моћи да подрже нашу акцију, па ће сви који препознају нашу мисију као важну, моћи да је и подрже. 


У плану нове акције

Тијана и Наташа кажу да већ размишљају и о другим хуманитарним активностима које би могле да реализују након вожње до Загреба и најављују да се сигурно неће зауставити на њој. Тренутно су, ипак, додају, фокусиране на реализацију њихове прве хуманитарне вожње, а на путу до Загреба, обећавају, размишљаће о следећим корацима њихове хуманитарне авантуре.


В. Бијелић

Objavljeno: 4. 5. 2021.

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: V. Bijelić