Основан први Клуб рукометаша у колицима „Деспот”

Један од београдских клубова кошарке у колицима, „Деспот”, који постоји од 2019, почетком ове године, основао је први клуб рукометаша у колицима…

У Србији постоје четири клуба кошарке у колицима, три у Београду и један у Нишу.

Један од београдских клубова кошарке у колицима, „Деспот”, који постоји од 2019, почетком ове године, основао је први клуб рукометаша у колицима. План је да покрену још један спорт како би могли да се региструју као спортско друштво. За сада имају 14 кошаркаша и 12 рукометаша, између 19 и 50 година.

– Рукомет у колицима је нов спорт, ми смо у томе пионири, и имамо у плану да до 2028. године постане параолимпијски спорт – каже председник и тренер Клуба кошарке у колицима „Деспот” Никола Ђурђевић, који је суоснивач, помоћни тренер и скаут у поменутом рукометном клубу. – Сада имамо шансу да га развијемо јер је мала конкуренција, свега 12 земаља у Европи има рукометаше у колицима.

Правила у кошарци и рукомету у колицима у потпуности су иста као и у редовним тимовима, једино се бодовна класификација разликује у зависности од степена и врсте инвалидитета сваког играча у тиму. Али су  зато оба спорта физички и те како тешка, због чега се спортисти у колицима често називају модерним гладијаторима 21. века. По речима Ђурђевића, атмосфера и ратнички дух који имају су оно што их највише краси. 

Спорт у колицима је поприлично скуп због специфичних помагала која коштају између 2.000 и 5.000 евра. За сада се ови клубови финансирају преко спонзора и донација, јер Закон о спорту предвиђа да клуб мора да постоји три године како би могао да се добија новац из државне касе.


Новосадским спортистима треба помоћ

У „Деспотовој” кошаркашкој и рукометној екипи има двоје спортиста из Новог Сада. Милан Зелен тренира оба спорта, а био је репрезентативац у стоном тенису, док је Милица Вељковић рукометашица. Тренер Никола Ђурђевић каже да би било добро када би им фирме, нарочито новосадске, помогле да набаве адекватна колица, јер ова која користе нису по њиховој мери.


Како би успели колико-толико несметано да тренирају, од Хуманитарне организације „Пријатељ у невољи” и Ротари клуба „Београд Метрополитан” добили су на поклон петоро колица, док остале позајмљују од ККК „Сингидунум” и ККК „Бијељина”.

– Најбитније је да скренемо пажњу јавности, државе и министарства, да усмере на нас више новца и да буду друштвено одговорнији – додаје наш саговорник, истичући да смо, ако ништа друго, бар по питању изједначених награда за олимпијце и параолимпијце, међу најразвијенијима. – Када се ствари мењају на боље, и ми се осећамо боље и корисније, тако се и афирмишемо.

Када би се све наведено остварило, онда би настали услови и за покретање јуниорских екипа, што је највећи сан и дугорочни циљ двају клубова.

– За то треба да имамо колица, јер сваки такмичар треба да користи она која су по његовој мери – каже Ђурђевић напомињући да је редован сервис најбитнији како би колица могла да се користе што дуже. – Да бисмо покренули пројекат формирања јуниорског тима, морамо да имамо седам помагала. У развијенијим земљама, у којима су спортови у колицима професионални спортови, играчи добијају уговоре и плате, као и нова колица на сваких три до пет година, а ми користимо она која су старија од десет.

Тренинге одржавају у фискултурној сали Основне школе „Илија Бирчанин” у Земун Пољу, два пута недељно за кошаркаше и једном за рукометаше. Свако ко жели да им се прикључи, добродошао је, а више информација може да добије преко Фејсбук странице „Клуб кошарке у колицима ’Деспот’”.

Леа Радловачки

Objavljeno: 9. 5. 2021.

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: Lea Radlovački