Kad „Svici“ u podne osvetle mrak

Za život osoba sa autizmom važno je stvaranje mini zajednica koje bi obezbedile i organizovale njihovo stanovanje uz podršku.

Aranđelovac – Povodom Svetskog dana osoba sa autizmom aranđelovačko humanitarno udruženje „Svici u mraku“ danas na centralnom gradskom trgu simbolično, u pet minuta do 12 sati, u okviru akcije “ Ne dozvolite da se ćuti!“, ukazuje na poteškoće osoba sa ovim razvojnim poremećajem. Promoviše se i humanitarna akcija o osnivanju dečijeg boravka u Venčanima. Cilj ove aktivnosti jeste da javnost više sazna o autizmu i da ovakve osobe budu vidljivije u društvu.

-Za život osoba sa autizmom važno je stvaranje mini zajednica koje bi obezbedile i organizovale njihovo stanovanje uz podršku. Želimo da u selu Venčane, na seoskom domaćinstvu, oformimo dnevni boravak za decu i odrasle sa specifičnim razvojnim poremećajem iz autističnog spektra koji bi smo nazvali „Predah roditeljstvu“. Roditelji bi mogli da predahnu i takođe uživaju u prirodi dok se njihova deca uz stručnu i pomoć volontera aktivno druže u bezbednom okruženju – kaže glumac Mikica Petronijević, osnivač i predsednik ovog udruženja. V. P.

Objavljeno: 2.4.2021.

Izvor: POLITIKA – Srbija

Autor: V. P.