Čak 60 odsto nastradalih nije imalo pojas

NA PUTEVIMA ŠIROM SRBIJE U 2020. GODINI POGINULE 492 OSOBE

www.24sedam.rs

Prošle godine sedmoro dece je nastradalo u saobraćaju, a statistia pokazuje da se tek svaki drugi mališan vozi u dečijem sedištu. Na drugoj strani čak 60 odsto poginulih nije bilo vezano na prednjem ili zadnjem sedištu.

– PREDHODNE GODINE na našim putevima su stradale 492 osobe, što je najmanje od kada se ovakva vrsta statistike u našoj zemlji vodi. Svakako da je predhodna godina bila specifična zbog epidemiološke situacije ali je i evidentno da sve više naših građana poštuju naše propise, što pokazuju indikatori bezbednosti saobraćaja koje meri Agencije za bezbednost saobraćaja – za „Blic“ kaže Vladimir Vida iz Uprave saobraćajne policije koja sprovodi kampanju „Veži pojas, ne prekidaj život“.

Prema najnovijim istraživanjima korišćenje sigurnosnog pojasa na prednjim sedištima u Srbiji je oko75 odsto a na zadnjim oko 20 procenata. Posebno brinem podatak da i dalje veliki broj roditelja nije svestan značaja dečijeg sedišta.

-Iako je iz gidune u godinu procenat roditelja koji prevozi decu u skladu sa prpisima sve veći i dalje je poražavajući podatak da tek polovinom prevozi decu na propisan način. Svakako da je nemerljiv značaj sigurnosnog sedišta. A imamo situaciju da roditelji kažu da je dete najsigurnije u njihovim rukama – objašnjava Vida.

Petogodišnja nacionalna Strategija o bezbednosti u saobraćaju koja je usvojena 2015. bilo je predviđeno da nijedno dete ne pogine u saobraćaju tokom prošle godine. Nažalost, to se nije ostvarilo.

-Tokom prošle godine na našim putevima nastradalo je 12 dece, sedmoro u svojstvu putnika, četvoro kao pešaci i jedno kao vozač bicikla. Blizu 1.000 dece je bilo povređeno – podvlači Vida.

Mnogi smatraju da je najbahatije vozače treba još drastičnije kažnjavati. Ipak, u Upravi saobraćajne policije uveravaju da trenutne sankcije nisu male.

-Za nasilničku vožnju je propisana kazna od 120.000 do 140.000 dinara, kazna zatvora od 30 do 60 dana ili kazna rada u javnom intaresu od 240 do 360 sati, mera zabrana upravljanja motornim vozilom u trajanju od najmanje devet meseci kao i 15 kaznenih poena – zaključuje Vida.


KRENULA SAM NA POSAO, A OSTALA INVALID

Koliko je bitno poštovati saobraćajne propise i koristiti sigurnosni pojas najbolje zna Bojana Gladović koja je kao suvozač teško povređena u saobraćajnoj nesreći pre 16 godina na Iriškom vencu zbog čega je ostala nepokretna.

Hrabra devojka nije izgubila volju za životom pa je danas predavač u okviru projekta “ Još uvek vozim“ i učesnik kampanje “ Veži pojas, ne prekidaj život“.

-Saobraćajnu nezgodu sam imala kad smo moje koleginice i ja putovale na posao. Na kolovozu je bilo poledica i sneg zbog čega je došlo do prevrtanja automobila. Posledica saobraćajne nesreće jeste moja invalidnost, od tada ne mogu da hodam i krećem se pomoću invalidskih kolica.


Objavljeno: 9. 3. 2021.

Izvor: BLIC – Društvo