Одиграно прво коло Лиге слепих и слабовидих на Спенсу

Прво коло Лиге слепих и слабовидих куглаша Србије…

Фото: И. Бакмаз

Прво коло Лиге слепих и слабовидих куглаша Србије у куглању за сезону 2021. године одиграно је 6. марта на Спенсу.

Према речима председника Националног савеза слепих и слабовидих Петра Врањковића, пријављено је девет екипа и то из Бора, Крушевца, Чачка, Пожаревца, две из Београда, затим Шапца, Куле и Новог Сада, а играће се девет кола.

– Свака екипа има по три такмичара и оне могу бити мушке, женске или мешовите, а такмиче се у три различите категорије: Б1 – потпуно слепи, Б2 – високо слабовиди и Б3 – слабовиди – каже Врањковић. – Сви такмичари гађају 120 хитаца, али све у пуне, нема чишћења као у редовном програму, док су остала правила иста. Куглаши у категорији Б1 и Б2 имају право на асистента, односно додавача кугле и неког ко их усмерава како да бацају куглу. На крају деветог кола се збрајају резулати и добија се државни првак, а то нас очекује негде у новембру. Укључене су све старосне категорије, а морам да истакнем да имају поприлично добре и запажене резултате. Наша репрезентација учествује сваке године на међународном такмичењу, односно Европском првенству. По екипним резултатима смо четврти и пети и нисмо успели да се “докопамо” медаље, али смо зато у појединчаним конкуренцијама имали медаље у све три категортије. Неколико смо пута имали и европског првака у категорији Б2, који данас није нажалост ту због болети.

Како каже, следеће недеље у куглани на Спенсу биће организаовно екипно првенство, односно Куп Србије. Увеена су и нека нова правила и измене што се тиче домаћинства и организације, тако да ће четири кола бити одиграна у Новом Саду, а четири у Бачкој Тополи.

– Значи нам пуно што се бавимо спортом, и то још куглањем, осим постизања одличлних спортских резултата, важно нам је и због разбијања предрасуда околине да ми можемо и нешто друго, више да радимо – каже председник и учесник спортског клуба “Полет” из Пожаревца Живослав Ивановић. – Правила су мало нама прилагођена, а има нас добрих и квалитетних куглаша који су и чланови репрезентације Србије. Прошле године је наш тим из Пожаревца био првак Србије, тако да се надамо да ћемо одбранити титулу.

Према речима Атиле Силака, такмичара новосадског клуба слепих и слабоводих, који игра у категорији Б1, куглање тренира последње четири године, јер у том моменту у Новом Саду за њега није било доступно ништа друго и добро се сналази у бацању кугле и обарању чуњева.

– Могао сам да бирам између пикада и куглања, али ми се ово друго више свиђа – искрен је Силак. – Сада су кренули још неки спортови за нас попут атлетике, тако да сам се и ту прикључио, те ми је кондиција доста боља, а куглање ми иде релативно лако, јер што више вежбаш и понављаш, то ће игра бити боља. У мом случају, пошто сам слепа особа, имам даску на којој се узима залет, те прво њу напипам, јер је увек окренута у правцу чуњева. Када одредим правац, тада бацам куглу. Овај спорт ми пуно значи, јер другу забаву и немам.

Иначе је Лига слепих и слабовидих куглаша Србије почела да се реализује од 1999 године.

Текст и фото: И. Бакмаз

Objavljeno: 7. 3. 2021.

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: I. Bakmaz