У Башаиду: Гасна котларница за школу

Значајна улагања реализована су или ће бити остварена у најскорије време у Башаиду….

Фото: Град Кикинда/ Посета градских челника ОШ „1. октобар” у Башаиду

БАШАИД: Значајна улагања реализована су или ће бити остварена у најскорије време у Башаиду, захваљујући највише средствима обезбеђеним из градског буџета Кикинде, о чему је било речи приликом посете градских челника овом месту.

Тако је у Основној школи „1.октобар” након реконструисане расвете у фискултурној сали и школском дворишту, за које је утрошено укупно милион динара, извршена адаптирација свих санитарних чворова.

Реконструкцијом је обухваћено седам тоалета у школи у Башаиду који нису обнављани од 1972. године, сада је све неупоредиво боље, модерније и економичније, а коначно у њима има топле воде. Вредност ових радова финансираних из градске касе је четири милиона динара. Овим је хигијена у школи подигнута на неупоредиво виши ниво.

Да су сви радови квалитетно урађени, уверио се приликом обиласка градоначелник Кикинде Никола Лукач и похвалио ангажовање председника МЗ Башаид Бојана Микалачког, истакавши да ће локална самоуправа наставити да улаже у образове установе. Градоначелник Лукач је рекао да ће се према приоритетима улагати у реконструкцију тоалета, дворишта или учионице и друге потребе у овој и у другим школама.


Књиге у приземљу

Директорка Народне библиотеке „Јован Поповић” Радмила Перовић напомиње да је после реконструкције централне зграде библиотеке у Кикинди, улагање у Башаиду једина инфраструктурна инвестиција.


– Библиотека је једина институција културе у селу, фактички централно место у Башаиду. Врло је важно што се сад библиотека налази у приземљу, па особе са инвалидитетом више немају никаквих препрека да јој приступе – наглашава директорка Радмила Перовић.


Када је у питању школа у Башаиду коју похађа 298 ученика, актуелно је улагање у централно грејање, јер ова школа је једина на подручју Града Кикинде која се греје на мазут и заслужује модерну котларницу на гас.

Директор школе Мирко Влајков каже да су радови почели у октобру и завршени током зимског распуста, па је приоритетно довођење гасне инсталације и коначно решавање проблема грејања. Вредност ове инвестиције је 6,5 милиона динара.

На иницијативу заменице градоначелника Кикинде Дијане Јакшић Киурски, чланице Градског већа за културу и образовање Милене Живков, као и председника МЗ Башаид Бојана Микалачког, сеоска библиотека је измештена са првог спрата у приземље Дома културе. За неопходне радове је издвојено пола милиона динара, а новац су обезбедили матична кикиндска Народна библиотека „Јован Поповић” и МЗ Башаид:

– Као некадашња радница Народне библиотеке у Кикинди, добро сам упозната са стањем месних библиотека. Приоритет је била управо библиотека у Башаиду. Драго ми је што смо добили леп и функционалан простор – рекла је Живков.

Председник МЗ Башаид Бојан Микалачки констатује да је то био дугогодишњи проблем

– Просторије су биле у веома лошем стању, а особама са инвалидитетом онемогућен приступ. Све је сада функционалније и боље. У делу овог објекта урадили смо и ново одељење за полицију. Њихове просторије су у претходном периоду такође биле у изузетно лошем стању.

Планира се и комплетна реконструкција Дома културе, која ће укључити и санацију крова – рекао је Микалачки.

Од улагања у овој години планираних у Башаиду је изградња кружног тока, на државном путу на излазу из села према Меленцима. Градоначелник Кикинде Никола Лукач је потврдио да су средства за то улагање опредељена у градском буџету, те да су на потезу ЈП „Путеви Србије”, да би дошло до реализације.       

М. Митровић

Objavljeno: 29. 1. 2021.

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: M. Mitrović