SVETSKA ŠKOLA USRED BEOGRADA: Rekonstruisana Peta gimnazija, đaci od ponedeljka u klupama

POSLE godinu dana Peta beogradska gimnazija će, od ponedeljka, ponovo otvoriti vrata za svoje đake.

Foto: M. Anđela


Učenici prvog razreda prvi put će videti školu u koju su se upisali. Oni stariji teško da će prepoznati učionice. Umesto oguljenih i oronulih zidova sa rupama, plafona sa flekama, prozorima koji ne mogu da se zatvore, starih klupa i stolica, gimnazijalce će dočekati kompletno sređene učionice i kabineti, na kojima im mogu pozavideti i najprestižnije svetske škole.

Prema rečima direktorke Borke Popović, za rekonstrukciju Pete gimnazije Kancelarija za javna ulaganja obezbedila je oko 3,5 miliona evra, a Opština Palilula je kupila sve klupe i stolice.

– Zamenom prozora i izolacijom dobijena je energetska efikasnost i ista temperatura u svim delovima škole – kaže Popovićeva. – Promenjen je krov, koji je prokišnjavao, što je stvaralo fleke na zidovima i plafonima. Na svakom spratu postoji i toalet za učenike sa invaliditetom.


MEDVEĐA

Stari nameštaj poklonjen je školama na teritoriji opštine Medveđa.

– Ako smo mi imali sreću da nam se napravi ovako lepa škola, treba još neko da se usreći – istakla je Popovićeva.


Ona ističe da savremeni protivpožarni sistem garantuje najviši nivo bezbednosti za učenike i zaposlene. Detektori „javljaju“ da se nešto dešava, a telefon odmah obaveštava vatrogasnu službu. Škola ima lift, koji je namenjen pre svega deci koja ne mogu da se uspinju stepenicama, kao i profesorima.

– U kabinetu za biologiju svaki stočić ima po dve utičnice za laptope – navodi Popovićeva. – Pored kabineta za hemiju i fiziku, učenici će praktičnu nastavu imati u savremeno opremljenim laboratorijama, u kojima će svaki đak imati svoj pult za rad. Zbog opasnosti koje mogu izazvati zapaljive materije tokom izvođenja eksperimenata, urađena je i posebna ventilacija. Postoji i pripremna soba sa hemikalijama za eksperimente i ormanom za zapaljive supstance, kao i digestor.


PLANOVI ZA LEVU OBALU

Školu su juče obišli Branko Ružić, ministar prosvete, Goran Vesić, zamenik gradonačelnika, i Aleksandar Jovičić, predsednik Opštine Palilula.

– Opštinsko i gradsko rukovodstvo razgovaraće sa Ministarstvom prosvete o mogućnosti da na levoj obali Dunava budu izgrađene jedna gimnazija i jedna srednja škola. To naravno nije posao koji može da bude završen brzo, jer je potrebno pronaći lokaciju i obezbediti zemljište, uraditi projekte. Zajedno ćemo raditi na svemu tome, a činjenica da na opštini Palilula živi više od 150.000 ljudi dovoljno govori o potrebama za ovim ustanovama – rekao je Vesić.


Fiskulturna sala za košarku ima specijalni parket za ovaj sport, a kompletno je sređena i druga sala. Kamerna scena, po kojoj je ova škola jedinstvena, dobila je potpuno novo ruho. Škola će imati dva ulaza, za učenike i profesore.

Objavljeno: 29. 1. 2021.

Izvor: www.novosti.rs

Autor: B. Borisavljević