Japanci neće Igre

OLIMPIZAM
Olimpijske igre u Tokiju 2020. trebalo bi da, pod istim nazivom budu organizovane od 23. jula do 8. avgusta ove godine, a Paraolimpijada je po planu od 24. avgusta do 5. septembra.

www.vectorstock.com

Istraživanje Kjodo njuza otkrilo je da oko 80 odsto Japanaca želi da ovogodišnje Olimpijske i Paraolimpijske igre u Tokiju budu otkazane ili odložene. U telefonskoj anketi, 35,3 odsto anketiranih pre je za opciju otkazovanja, a 44,8 da se još jednom prolongiraju. Trebalo je da budu 2020, ali su odložene zbog pandemije virusa korona proglašene od Svetske zdravstvene organizacije.

Treba imati u vidu da je analiza urađena u trenutku kada se Japan bori s ponovnim oživljavanjem kovida 19. U Tokiju, Kanagavi, Saitami i Šibi proglašeno je 5. januara vanredno stanje. Japanski glavni grad zabeležio je u nedelju 1.494 novih infekcija kovid virusom. Bio je to šesti dan zaredom u kome je broj slučaja na dnevnom nivou premašio 1000.

Obraćajući se naciji za Novu godinu, premijer Jošihide Suga obećao je da će održati „sigurne“ Olimpijske igre 2021. godine uprkos rastućoj zabrinutosti zbog stope zaraze. Kritikovali su ga u međuvremenu, jer je, po tim tvrdnjama, presporo uvodio vanredno stanje. Palo mu je poverenje po Kjoto njuzu na 41,3odsto, što je za devet procenata manje u odnosu na predhodno istraživanje u decembru.

Proglašenje vanrednog stanja smatralo je prekasnim 79,2 odsto ispitanika, dok je 78 odsto tvrdilo da ga treba proširiti odmah na druga područja.

Olimpijske igre u Tokiju 2020. trebalo bi da, pod istim nazivom budu organizovane od 23. jula do 8. avgusta ove godine, a Paraolimpijada je po planu od 24. avgusta do 5. septembra.

Organizatori su ranije tvrdili da će Igre biti potpuno otkazane ako ove godine ne mogu da budu održane. Ukoliko se problemi sa kovidom 19 nastave, podrazumevaće se česta testiranja, obavezna upotreba medicinskih maski i socijalno distanciranje, kao i smanjeni boravak takmičara u selu sportista. Sportisti takođe mogu da budu vakcinisani kako bi se osiguralo da se Igre bezbedno održe. D.B.

Objavljeno: 14. 1. 2021.

Izvor: SPORTSKI ŽURNAL – Meridijani

Autor: D. B.